4 februarie 2011

The Experiment - sau ce fac unii oameni cand li se da puterea



"Filmul este un remake al thriller-ul psihologic german "Das Experiment", regizat de Oliver Hirschbiegel in anul 2001. Actiunea este concentrata in jurul unui grup de oameni obişnuiţi , recrutati si convinsi “contra cost” să-şi asume rolurile de gardieni şi prizonieri , ca parte a unui studiu de cercetare. Experimentul stiintific urma sa analizeze modulul în care efectele de putere şi de control atribuite prin aceste roluri, afecteaza participanţii .Avand nevoie urgenta de bani , Travis , accepta oferta aparuta intr-un anunt de ziar si impreuna cu ceilalti participanti se lasa partasi experimentului .Totul decurge normal pana cand Barris , unul din oamenii normali , caruia i s-a atribuit rol de paznic ajunge sa fie “orbit” de puterea avuta si declara razboi prizonierilor ce il au ca lider pe Travis .De aici apare o lupta pe viata si pe moarte pentru supravietuire . Povestea se bazează pe un incident de la Universitatea Stanford în 1971, în care printr-un experiment s-a căutat sa se afle cum ar reacţiona oamenii obişnuiţi într-o situaţie limita petrecuta intr-o închisoare" Adrien Brody va portretiza liderul prizonierilor, in timp ce Forest Whitaker va juca rolul unui paznic corupt de putere
.
Dupa ce am scris postarea precedenta..pur intamplator..s-a intamplat sa vad filmul "The Expriment"..care mi-a relevat inca odata unele aspecte legate putere. Mi-a placut mult filmul, mi s-a parut foarte realist in a prezenta diverse tipologii de oameni..si cum evolueaza ei in situatii extreme.

Aici e vorba de puterea institutionalizata..puterea care o au unii oameni asupra altora. Cazul prezentat este acela al atribuirii puterii in mod arbitrar unor oameni..care..in virtutea rolului de gardienii si a unui regulament..isi vor arata adevaratul caracter si vor abuza de rolul primit doar pentru a se simti superiori..puternici. Personajul principal negativ..Travis..un fricos si incapabil in viata de zi cu zi..dupa cum se vede la inceputul filmului..se va transforma intr-un adevarat tiran.  Relevant raspunsul lui .la inceput: - Pentru ce ai venit aici? - Pentru mama..si-a rupt piciorul si nu mai poate munci.. trebuie platite facturi.. - Locuiesti cu mama? -Da? ( am reprodus aprox. cum mi-am amintit) Apoi mi s-a parut interesanta..ideea.. ca cineva de sus supraveghea totul prin camerele de filmat..sa fie respectate regulile..si cum s-a folosit Barris de asta pentru a-si intari pozitia de putere. M-a dus cu gandul la ideea de divinitate..si cum poate fi folosita aceasta pentru a manipula.
Exemple de transformari ale unor oameni cand ajung sa detina o anumita putere cred ca avem destule in viata de zi cu zi...oameni ce ajung in anumite functii (de cele mai multe ori pe alte criterii decat competenta) si uita de cei ce le-au fost prieteni..uita de sentimente, uita sa fie oameni.
Suntem mai buni ca animalele? Se pare ca putem fi mai buni..dar putem fi si mult mai rai...
Pe cei ce nu au vazut filmul .. il recomand ..eu spun ca merita si e bine jucat..
Astept si alte impresii legate de ideea de putere...

6 comentarii:

  1. Iti povestesc eu ce fac unii oameni cand li se da puterea. Am trait-o pe viu, de nenumarate ori. :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Toti am trait-o..si o traim..de fapt :)

    RăspundețiȘtergere
  3. :)
    Bun regasit, tuturor!
    Uite ceva pareri:
    AICI
    Un film care merita pus in COLECTIE! (parerea mea)
    :))

    RăspundețiȘtergere
  4. Salut andreiule..a disparut blogul la care faci trimitere ??..

    RăspundețiȘtergere
  5. :(
    Buna de dimineatza, la amiaza!
    :)
    Imi pare rau... dar asa se-ntampla in blogosfera... un hocus-pocus.
    Am vazut filmul cu ceva timp in urma si mi-a placut extraordinar de mult. L-am recomandat cu ferenezie.
    Natura umana este infim de putin cunoscuta, din nefericire sau fericire.
    Este un film ce merita pus in COLECTIE.
    De vizionat ori de cate ori avem o parere exagerat de buna despre mamiferul numit OM!

    RăspundețiȘtergere

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails