28 ianuarie 2011

Puterea - o iluzie?

Toti ne dorim sa fim puternici..toti suntem atrasi constient sau inconstient de putere..de oamenii ce ii simtim puternici..sau care ne fac sa ne simtim mai puternici. Dar e puterea..ceva real..concret..sau doar o iluzie care ne face sa ne simtim bine..? Suntem toti oameni...slabi si puternici in acelasi timp. Mi se pare atat de relativa notiunea de putere..Cand crezi ca esti plin de putere..ca ai totul..vine ceva si-ti spulbera toata constructia..vezi ca nu te-ai raportat la ceea ce trebuia ..ca ai alergat in van..ca totul a fost iluzie.. De fapt puterea e cea care hraneste egoul din noi..ne face sa ne simtim bine..ne imbata..ne ameteste..insa aceasta ameteala te impiedica sa vezi in jurul tau ..sa evoluezi ..pierzi din vedere aspecte importante ale vietii ..Imbatat de iluzia puterii..stagnezi.. crezi ca nu mai ai nevoie sa inveti de la altii. Fiecare are slabiciunile si punctele lui forte..si pana la urma puterea consta intr-un proces...a te intelege, a te accepta cu bune si rele si a reusi sa inveti din experienta ta si a altora. Sa zicem ca reusim sa ne cunoastem..sa stim ce  e important pentru noi. Pentru ca notiunea de a fi puternic..e inteleasa de multe ori diferit de altii. Insa chiar daca stim ce inseamna puternic pentru noi..ce facem cu slabiciunile noastre? Se spune ca trebuie sa ne focusam pe depasirea slabiciunilor..pe ambitie...pe gandirea pozitiva (trebuie sa fiu puternic). Dar ce facem cu punctele slabe..credem ca daca le ignoram..le ascundem..si nu reusim sa ni le acceptam si intelegem...ele vor disparea. Daca ne focusam numai pe ideea de a fi puternici, ne imbatam cu orgoliul, ne vedem numai pe noi si nu ceea ce e in jurul nostru..ne vom trezi ca urcusul a fost iluzie..si ca de fapt nu am evoluat cu nimic. Pana urma..contrar iluziei ca dorinta de a fi puternic te va face intr-adevar asa..devii puternic cand iti accepti slabiciunea..si devii slab cand te crezi puternic. Toti.. suntem toti slabi si puternici in acelasi timp.. nu putem fi puternici tot timpul si pe toate planurile. Ideea de slab sau puternic apare doar in relationarea si pozitionarea fata de ceilalti. 



13 comentarii:

  1. Puterea...e dată de însemne...de cercuri...

    RăspundețiȘtergere
  2. sa fii puternic ar trebui sa fie o calitatte...si este asa daca iti pastrezi echilibrul...
    am constatat ca echilibrul este unul din lucrurile cu adevarat greu de pastrat...si atunci? ce ramane? slabiciunea sau excesul de putere...un fals echilibru de fapt...

    RăspundețiȘtergere
  3. wow....foarte adevarat!!! si eu cred la fel..
    ".devii puternic cand iti accepti slabiciunea..si devii slab cand te crezi puternic." ;)

    RăspundețiȘtergere
  4. @Catalin..oare la care cercuri te gandesti tu?..cercurile de la Jocurile Olimpice..de la Audi..din lanurile de grau..:)..sau daca te gandesti la puterea politica..cred cele in care tragi la tinta sunt mai potrivite :))
    Postarea se refera mai mult la ideea de a fi puternic..:)

    RăspundețiȘtergere
  5. @pandhora..foarte bine ai spus. Pana la urma ajungem la concluzia inteleapta ca tot echilibrul e cel mai bun..nici sa te multumesti cu slabiciunile..sa incerci sa devii mai bun ..si nici sa nu te lasi cuprins de betia puterii si a orgoliului..:)

    RăspundețiȘtergere
  6. @shakuka..ma bucur sa esti de acord..pana la urma ideea e in "devenire"..si tendinta de a ajunge la un echilibru..cum spunea pandhora. Sau in transformare..si transformarea ar trebui sa ne faca mai buni, mai intelepti..

    RăspundețiȘtergere
  7. Eu ma inconjor de oameni inteligenti. De la ei am ce invata... Nu neaparat puternici prin influenta, am o retinere fata de categoria asta, caci aici e o adevarata structura care-mi displace, care intretine falsitatea si parvenitismul. Zi de zi ma spal de orgolii, dandu-le deoparte, ca pe niste haine incomode. Am observat ca mi-e mai bine renuntand la ego, pot vedea mai clar in jurul meu, pot fi mai obiectiva cand observ. Nu ma mai mint pe mine, nici in privinta mea, nici in a altora. Accept bucuroasa criticile, fiindca si ele construiesc, atunci cand contin un sambure de adevar. Cand te crezi puternic, ego-ul tau face asta de fapt. Suntem mai mult decat umbre care alearga dintr-un punct in altul... cand o sa intelegem acest adevar?

    RăspundețiȘtergere
  8. @acuarele..am surprins acel aspect al ideii puterii..la nivel individual..si observ ca tu aplici cam aceleasi pricipii..asa cum bine am simtit ne asemanam in unele privinte :)
    Despre cum e vazuta puterea de altii..influenta care o exercita..ar fi multe de discutat. Aceste aspecte sunt legate de valorile care sunt apreciate la nivel general..de sisteme putrede si de inegalitati de sanse..de manipulare..

    RăspundețiȘtergere
  9. @Lorelei..ma bucur ca ti-a placut ;)

    RăspundețiȘtergere
  10. Ce inseamna de fapt sa fii puternic? Cum bine ai spus inseamna sa te cunosti bine pe tine însuţi, sa te accepti cu bune si rele, deci înseamnă să evoluezi nu doar în plan material cât spiritual. Puterea este o iluzie, iar în doze mari sau supradoze :) este letală. Ucide sinele,e o armă prin care omul se automutilează psihic. Nimic pe lume nu este definitiv, iar omul cu structura lui vulnerabila este cu atât mai mult supus degradării, căderii în desuetudine şi pagubelor sufleteşti. Puterea este asociată progresului, evoluţiei,dar la noi a avut darul să ne rafineze doar ipocrizia. Nu tuturor, slavă Domnului !

    RăspundețiȘtergere
  11. "Nimic pe lume nu este definitiv, iar omul cu structura lui vulnerabila este cu atât mai mult supus degradării, căderii în desuetudine şi pagubelor sufleteşti" Alergam dupa putere..dupa intarirea egoului..si uitam de sufletul nostru.
    Totusi..ideea de putere este un motor ce ne ajuta sa progresam. Problema principala ramane a valorilor..a ce inseamna progres..sa fii mai puternic.. fizic..o pozitie sociala..mai multi bani, mai multa influenta asupra altora..sau pur si simplu sa fii mai bun..mai sensibil, mai frumos in interior..sa poti iubi. Puterea sufletului in asta ar consta cred eu..in capacitatea de a iubi. Dar noi cautam alte puteri..mai palpabile :)

    RăspundețiȘtergere
  12. Din pacate majoritatea oamenilor din jur nu mai cred in valori, in idealuri, in frumusete interioara. Primeaza doar banul si sa zicem o preferinta pentru tehnica, nu pentru a arata progresul stiintific, ci pentru a domoli vanitatea unora care cred inca ca aparentele sunt totul. Progresul este periculos daca e insotit de un regres interior. Daca dozele sunt administrate gresit riscam sa fim niste trupuri - degradabile oricum - fara minic in interior.

    RăspundețiȘtergere

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails