11 iulie 2011

A fi sau...a nu fi PERFECT / PERFECTIONIST

    Toti stim ca nu suntem si ca nu putem fi perfecti. Insa in dorinta noastra de a evolua...e normal sa ne propunem un tel..sa tindem spre perfectiune.  Si cum am putea sa ne dovedim noua sau altora ca suntem perfecti..decat incercand sa aratam perfect...sa facem lucrurile cat mai perfect..sa fie totul perfect in jurul nostru. Orice nu se incadreaza in sablonul de "PERFECT" destabilizeaza. In primul rand as incerca sa fac distinctia intre dorinta de a evolua..de a invata..de a face mai bine, acea doza de perfectonism care ne motiveaza..ne face sa devenim mai buni si acel perfectionism care ajunge sa ne zdruncine stima de sine si sa afecteze relatiile din jurul nostru. Si inainte de a-mi spune parerea..iata niste opinii ale specialistilor in legatura cu asta:



Ce inseamna perfectionismul?

Conform Societatii Canadiene de Psihologie, perfectionismul este o trasatura de personalitate multidimensionala asociata cu numeroase probleme psihologice, de relationare si de dezvoltare personala. Nu este considerata o boala, dar poate produce numeroase dificultati in viata adultilor, adolescentilor si chiar a copiilor.
Psihologul Randy O. Frost, profesor la Smith College, care a studiat peste 20 de ani problematica perfectionismului, a consemnat intr-un studiu aparut in Psychology Today urmatoarele trasaturi care ne pot face sa aflam daca suntem sau nu perfectionisti:

  • Daca cineva se descurca mai bine intr-o activitate de la scoala sau serviciu, atunci ma simt de parca nu m-as descurca deloc in acea activitate."
  • Alti oameni par sa isi impuna standarde mai joase decat mine.
  • Parintii mei vor sa fiu cel/cea mai bun/a in orice.
  • In copilarie, eram pedepsit/a daca faceam greseli.
  • Risc sa raman in urma in munca mea pentru ca repet lucrurile la nesfarsit.
  • Exactitatea este foarte importanta pentru mine.

De aici, cercetatorul deduce doua tipuri de comportament specific perfectionistilor:

Grija pentru greseli:
perfectionistii considera ca orice eroare inseamna un esec si duce la pierderea respectului celor din jur.

Standarde foarte inalte: Nu doar ca isi stabilesc standarde foarte inalte, dar le acorda si o importanta deosebita in auto-evaluare.

O cercetare de la Universitatea Curtin din Australia a aratat o alta caracteristica a gandirii perfectioniste si anume principiul "totul sau nimic". Pe baza testarii a 251 de participanti, s-a observat ca perfectionistii tind sa aleaga raspunsuri de genul "Consider ca fie stapanesc situatia cu totul, fie nu am niciun control asupra ei" sau "consider ca fie ma inteleg foarte bine cu oamenii, fie nu ma inteleg deloc".

Paul Hewitt, un cercetator de la Universitatea British Columbia, Canada a studiat perfectionismul timp de 14 ani si a gasit ca exista 3 tipuri de perfectionisti:

Orientati catre sine: cred ca trebuie sa fie perfecti.
Orientati catre ceilalti: ceilalti trebuie sa fie perfecti, sa se ridice la nivelul asteptarilor.
Perfectionisti sociali: cred ca trebuie sa fie perfecti in cazul in care cineva ii observa.


Parerea mea, subiectiva de altfel, este ca dorinta de perfectiune e ok atat timp cat urmareste perfectarea propriei persoane..nu si schimbarea celor din jurul tau, si atat timp cat te iubesti si esti tolerant cu tine. Motivul pentru care apare perfectionismul nociv..este ca de multe ori se combina cu egoism, lipsa de incredere in sine, perfectionistii nu se pot iubi si accepta pe ei..si implicit nu ii pot iubi nici pe cei din jurul lor, nu reusesc sa fie toleranti, intelegatori.. Acest perfectionism ne impinge sa controlam oamenii si lucrurile din viata noastra, iar apoi sfarsim prin a fi plini de frustrare, pentru ca nu toate lucrurile sunt cu adevarat sub controlul nostru. Aceasta este o consecinta nefasta a perfectionusmului..incercarea de a controla incontrolabilul..pe altii. Totodata..de aici pot aparea diverse tipuri de comportamente obsesiv-compulsive. Unii perfectionisti se manifesta ca fiind obsedati de ordine si curatenie..de reguli..si vor ca tot ce fac sa fie prestabilit, programat..orice iesire din rutina, orice nouatate..ii streseaza, ii destabilizeaza..simt ca pierd controlul.

Perfectionismul se datoreaza foarte mult si celor din jurul nostru, incepand de la parinti..ce ne induc de mici ca "trebuie sa.." invatam cat mai bine (mai bine ca x-ulescu) , sa nu gresim, sa reusim in viata..si terminand cu societatea competitionala unde vedem ca "trebuie sa" facem multi bani sa avem cat mai multe lucruri, cat mai de calitate, etc.. Suntem comparati si ne comparam permanent cu altii..ce a facut X..cum arata Y(a)...fratele tau s-a descurcat mai bine..etc...uitam ca suntem diferiti si valoarea noastra nu se stabileste aplicand un numitor comun. Sub imperiul lui "trebuie" uitam usor cine suntem si ce ne dorim cu adevarat de la viata. Valoarea nostra o vedem ca fiind legata strict de actiunile noastre exterioare..de ceea ce facem, de cati bani avem. si implicit..atunci cand gresim credem ca NOI suntem problema..ca intreaga fiinta noastra a gresit cu ceva...nu comportamentul nostru sau o actiune au fost gresite sau modul de gandire prost influentat. De aceea atunci cand gresim ne simtim lipsiti de valoare..si e usor sa cadem in anxietati si depresii.


Asadar perfectionismul poate trece foarte usor granita dintre a fi o calitate sau un mare defect. Permanent nemultumiti si frustrati..nu reusim sa ne bucuram de viata, sa simtim, sa traim. Perfectionismul esta pana la urma si o expresie a FRICII din noi..teama ce de multe ori nu o constientizam. Sa avem deci CURAJUL DE A FI IMPERFECTI, sa incercam sa ne cunoastem cat mai bine..sa ne iubim si sa ne accepam asa cum suntem..caci doar asa vom deveni mai buni..mai aproape de perfectiune :)

Mi-am spus/scris parerea...insistand pe perfectionismul "negativ" sa zic asa..ale carui efecte le-am observat, dar m-ar interesa foarte mult sa aflu si parerea voatra..si mai ales care ar fi punctul in care ar trebui sa spunem "multumeste-te cu ce ai".. NU FII PERFECTIONIST!

Si o dedicatie pentru barbatii perfectionisti..cu multa dragoste :)

27 de comentarii:

  1. :)..perfect vis...imperfect realitate...perfectionismul indeletnicire :)

    RăspundețiȘtergere
  2. As mai adauga ca exista o categorie aparte de perfectionisti..mai putini preocupati de aspectul material al vietii si de concret. Acestia se numesc IDEALISTI. Problema ramane a acceptarii ..a gasirii gradului de multumire si confort sufletesc acceptabil pentru a supravietui.

    RăspundețiȘtergere
  3. Cu multă dragoste...dar asta nu înseamnă că s-a pus punctul pe i...

    RăspundețiȘtergere
  4. @Catalin :))..sa punem punctul pe "i"..sau sa-l lasam asa..imperfect? Si da..nu e suficienta multa dragoste..e nevoie si sa intelegem :)

    RăspundețiȘtergere
  5. :)
    Sarut'mana, Fly!
    Imperfectul de/din mine spune ca-i place melodia Elenei Carstei foarte mult.
    "Perfectiunea" este o utopie. Nu exista oameni perfecti. Exista insa un deziderat perfect - de a atinge perfectiunea!
    Intotdeauna dorintele sunt perfecte, realizarea lor va avea macar un nano de imperfectiune.
    :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Sunt totalmente în ACORD cu tine în perfecţionismul românesc,nu prea am înţeles ce şi cui ai dedicat melodia asta:)))
    Mişto alegere..

    RăspundețiȘtergere
  7. Eu cred ca perfectul nu exista. Perfectionistul tinde catre perfectiune fara deci s-o atinga. Atâta timp cât totul este în limite normale este bine. Pentru ca e foarte usor sa treci pragul dincolo de care este obsesia. Dar care sunt limitele normale, stie cineva?

    RăspundețiȘtergere
  8. sau altfel spus... cei care obisnuiesc sa se concentreze asupra imperfecţiunilor, vor deveni inevitabil depresivi!
    Sa ai o saptamâna agreabila, sa fii înconjurata de prieteni adevarati si sa te bucuri de tot ce are mai frumos de oferit luna lui cuptor! :) Pupici

    RăspundețiȘtergere
  9. sa-ti doresti tot timpul perfectiunea devine un mare defect

    RăspundețiȘtergere
  10. Perfectul nu exista in lumea Fizica, ci doar in cea Spirituala. Perfectiunea o gasesti atunci cand ai reusit sa transcezi in lumea Adevarului. Pana atunci suntem niste alergatori.

    RăspundețiȘtergere
  11. Perfecţionismul e bun în cantităţi mici, ca şi frica, emoţia, atât cât să te ajute să depăşeşti un obstacol.

    Uite, în loc de ping, pentru toată lumea ! http://9abordare.blogspot.com/2011/07/catre-toti-membrii-clubului-miercurea.html

    RăspundețiȘtergere
  12. @andrei..stiind ca esti un sagetator care iubeste libertatea si fuge de constrangeri, chiar rebel un pic..nici nu ma asteptam sa nu-ti placa melodia :)) Melodia e simpatica si satirica o vad eu, buna pentru a contracara dorinta de a controla..pentru ca de altfel nici sa treci in celalata extrema..a egoismului si arogantei nu e indicat. :)

    RăspundețiȘtergere
  13. Joker..se pare ca noi cam suntem de acord (si in acord as putea zice) Melodia, fiind viziunea unei femei, am dedicat-o barbatilor, insa este valabila pentru orcine care in numele "perfectionismului" lor, a ceea ce cred ca trebuie, incearca sa-l schimbe si chiar sa-l controleze pe celalalt. E cu caracter general..iar dragostea e cea care te inalta intr-adevar spre perfectiune.:)

    RăspundețiȘtergere
  14. @Carmen..simt cum imi transmiti un val de energie pozitiva. Te imbratisez cu drag :)

    RăspundețiȘtergere
  15. @Sophie..un mare defect si mai ales o mare nefericire..care ii influenteaza si pe cei din jur..

    RăspundețiȘtergere
  16. @Costin..as spune mai mult..ca tot ce e creatia lui D-zeu..e un strop de perfectiune prin insasi imperfectiunea lui. De altfel notiunea de "perfect" e doar produsul mintii noastre, perfectionistii de care vorbeam fiind de multe ori puternic ancorati in mental. Ai dreptate..ce tine de suflet, de spirit..nu poate fi decat perfect.

    RăspundețiȘtergere
  17. @Dan..asa e..si problema ramane cea a limitelor normale. Seamana cu ideea de linie de mijloc..care pentru fiecare "cade" in alta parte. Asa..ca un semnal ca ai trecut de acele limite, pe plan personal..ar fi acela ca simti nefericirea, nemultumirea, tot mai prezenta si apasatoare. Pe plan profesional..un semnal de alarma apare atunci cand nu mai dai randament..nu mai faci fata.

    RăspundețiȘtergere
  18. @Zina..da ..e acel perfectionism pozitiv..care te mobilizeaza..doza e cheia. Multumesc de "ping" :)

    RăspundețiȘtergere
  19. ai fost draguta la mine la comenturi :))),nu exista perfectiune in lumea in care traim ... tot timpul v-a exista cineva mai tanar , mai bun ,mai frumos ,mai spiritual ca tine ,mai performant etc. ... ideal e sa ne gasim tempoul si sa avem un echilibru ... sa dai ce ai mai bun in felul tau ,in timpul tau :)

    RăspundețiȘtergere
  20. @Leonesse..sunt doar eu..si cand comentez :)..insa apar usor erori de interpretare cand nu te cunosti prea bine. Echilibrul e un soi de perfectiune de moment pana la urma :)..frumos spus "sa dai ce ai mai bun, in timpul tau" sunt in acord cu tine :)

    RăspundețiȘtergere
  21. Incercand sa faci perfect niste lucruri, nu mai ai timp sa te ocupi de altele si asa unele sunt perfecte si altele raman nefacute. Eu cred ca-i o boala perfectionismul asta; stiu pe cineva care face criza de nervi daca sunt framituri pe masa. Ceea ce mi se pare absurd, frimiturile sunt un fleac pana la urma, dar atmosfera din cas conteaza. Se si declara perfectionista, dar e f mandra de asta. MI se pare o forma de extremism si eu nu prea agreez extremele ...

    RăspundețiȘtergere
  22. Înțeleaptă abordare!Consider că perfecționismul este un fel de spadă cu două tăișuri...Important e să menținem un echilibru între cele două...

    RăspundețiȘtergere
  23. @tetris..am intalnit si eu astfel de persoane si mi se par exagerate. Interesant mi se pare cum se adapteaza ceilalti la astfel de comportament..sau poate se aduna doi perfectinisti :)) Mai e vorba si de o valorizare diferita..ceea ce noua ni se pare un fleac..ceilalti pot vedea ca ceva esential si invers :) Sau acei oameni prin asta vad ei armonie..dar sa impui si altora un astfel de comportament gasesc ca e nociv.

    RăspundețiȘtergere
  24. @Vera..exact..sa nu cadem in extreme periculoase :)

    RăspundețiȘtergere

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails