20 noiembrie 2009

Eu cu cine votez?

 Se apropie ziua alegerilor, si in mintea mea inca mai exista intrebarea asta. Am stiut clar de la inceput cu cine nu votez. Si am stiut si mai sigur ca o sa ma duc la vot. In ciuda faptului ca nu sunt prea mult interesata de politica, mai ales cand se refera la lucruri care mai putin ma intereseaza si pe care eu nici atat nu le pot influenta, in ce priveste mersul la vot, e un drept care il avem si o obligatie morala as zice eu. Chiar daca de cele mai multe ori ne ducem sa alegem raul cel mai mic. Chiar daca avem impresia ca votul nostru nu va influenta cu nimic. Votul tuturora influenteaza. Iar daca nu votam, si lucrurile iau o intorsatura si mai proasta, suntem direct responsabili. Ma doare cand vad ca majoritatea are de multe ori o opinie diferita de a mea, si ca am votat degeaba, insa sunt macar multumita ca mi-am exprimat optiunea.

 Revenind la alegerile de acum, lupta este mai stransa, situatia mai incerta, si cu atat mai mult votul fiecaruia este mai important. Privind fiecare candidat in parte, dintre cei 4 care au realmente sanse si calitati pentru a deveni presedinte..ierarhia mea ar fi cumva in sens opus sondajelor de opinie, adica pe ultimul loc Basescu, apoi Geoana, Antonescu si Oprescu. Batalia cea mare zic eu este pentru turul 2, in care va iesi probabil Basescu cu unul din cei trei, iar aici cred ca va pierde Basescu. Dar sa vedem cine ajunge in turul 2. Dilema mea ar fi sa votez intre Crin Antonescu si Sorin Oprescu, si ma gandesc ca poate si alti alegatori care nu-i mai vor nici pe Basescu, nici pe Geoana, trec prin aceiasi dilema. Privind sondajele...stau si ma gandesc daca in locul celor doi ar fi fost un singur candidat...cumuland voturile celor 2 sansele lui ar fi fost mari. Electoratul se imparte in mare in 3..cei ce sunt convinsi PSD-isti, in mare parte pentru ca au obtinut anumite avantaje sub conducerea lor, la fel, convinsi PDL-isti, din aceleasi motive...si cei ce tot spera ca se poate si mai bine. Citeam pe blogul lui pheideas ca ceea ce se intampla nu este numai rodul vointei poporului, ci si influente din exterior, si sunt de acord cu el. Continuand aceasta idee, am stat si m-am gandit (ca asa face ardeleanul, cugeta :)) ), candidatura lui Oprescu la urma urmei sporeste sansele primilor doi, a lui Basescu si Geoana, si in ultima instanta a lui Geoana cred, e oare aceasta candidatura spontana...sau e la urma urmei tot o metoda de a influenta alegerile? Desi am o oarecare simpatie pentru felul de a fi si modul de a gandi a lui Sorin Oprescu, si poate ca l-as fi votat daca nu priveam in ansamblu aceste alegeri, votul meu se va indrepta cred spre Crin Antonescu, e o varianta mai buna in viziunea mea decat Geoana. Daca e bine sau rau, se va vedea numai in timp... si avem macar o speranta de mai bine, pentru ca actualul presedinte ni le-a cam spulberat. In legatura cu referendumul, am auzit mai mult dispute despre legalitatea lui decat lamuriri, de ce sa votam asa si de ce nu, asa ca s-ar putea sa nu votez. Se reduc cheltuielile, asta a fost prezentat in principal opiniei publice..argument convingator in situatia data..dar pe de alta parte e si mai usor de controlat. Mai important pentru noi e sa avem legi care sa apere interesele celor multi. Cam astea ar fi framantarile mele electorale din prag de alegeri si sper ca multi dintre noi se vor gandi ce pot face pentru a ne fi mai bine, si sper sa vad in rezultatul alegerilor ca totusi putem influenta si noi cu ceva. Atat putem face si noi...sa votam..in rest, ne cam agitam degeaba si fara rost. S-auzim de bine!

4 comentarii:

  1. Ai dreptate in totalitate,se poate vorbi pe tema asta,mult timp.

    RăspundețiȘtergere
  2. Da, se poate vorbi, iar unii vorbesc prea mult altii prea putin :). Rezultatul alegerilor din primul tur dovedeste cred puternica influenta pe care o are opinia majoritatii, exprimata la televizor si prin sondajele de opinie.

    RăspundețiȘtergere
  3. Pasé a echar un ratito por tu clog. Siempre un placer...

    Saludos y un abrazo enorme.

    RăspundețiȘtergere

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails