12 martie 2011

Parcul Custozza -Alba Iulia




„Capitala Europeană a tăierilor de copaci”

Progresul unei societăţi ţine de firea lucrurilor, acelaşi lucru fiind valabil în cazul unui oraş – ca Alba Iulia, de exemplu. Niciodată progresul nu poate fi oprit, nu poate poate fi combătut, nu poate fi contestat… decât la modul pur filozofic. În schimb, progresul poate fi discutat, negociat, modificat pentru a face cât mai puţine victime.

Progresul e un tăvălug uriaş care mătură conştiinţe, obiceiuri, tradiţii, spaţii, locuri, oameni, generaţii întregi, ca şi cum n-ar fi fost niciodată.

Nimeni din Alba Iulia nu cred că susţine că nu este nevoie de îmbunătăţirea Parcului Custozza, de anumite reamenajări urbane în Cetatea Alba Iulia. Ceea ce rămâne sub un mare semn de întrebare este frenezia, graba cu care se încearcă defrişarea a zeci de copaci din zona istorică a Cetăţii.

Şi încă un lucru periculos este noul limbaj de lemn, hiper-birocratic, de factură europeană, care de multe ori ascunde realităţi nedorite, nespuse sau care nu trebuiesc cunoscute. Prea adesea se folosesc termeni ca reabilitare, reamenajare, modernizare, îmbunătăţire, valorizare sau punere în valoare – sunt eufemisme, parafraze complicate ale unor realităţi pe care e bine ca lumea să nu le cunoască.

Editorial apărut miercuri, 9 martie 2011, în ziarul „Informaţia de Alba”, semnat de Iulian Brok

8 comentarii:

  1. un copac...un copac este ceva viu...el nu creste de azi pe maine asa cum creste o vila...dar cui ii pasa ca vom respira mai mult beton decat ozon?

    RăspundețiȘtergere
  2. Mai aveţi copaci de tăiat? (glumesc) La noi, aproape i-au tăiat pe toţi. Pe-alocuri au mai şi plantat şi mă tot uit la ei, în fiecare an, cu ce ... părere s-au 'nălţat. De parcuri, ce să spun, când centrul civic e un şantier încremenit în răscoliri neterminate - Nu mai sunt fonduri! Aşteptăm, poate-o pica ceva din ... cer!
    Acum doi ani, prin vară, ţi-am vizitat oraşul, iar ceea ce am apunat să văd, doar ca turist grăbit, aş vrea să spun că mi-a plăcut.
    Frumoase poze! (după evenimentele de ieri, nu mă mai sperie un rest de iarnă)
    Weekend plăcut!

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu sunt din iasi . Am locuit intr-un bloc in spatele caruia a fost plantai acum 35 de ani in jur de 40 de copaci. erau ca o padure cand a venit cineva si in 2 zile a ramas locul ca dupa razboi. avusese aprobare sa taie pentru a-si face ateleir pe terenul acela. Asa ca...

    RăspundețiȘtergere
  4. Eee, reusite pozele ! Felicitari ! :)

    RăspundețiȘtergere
  5. @pandhora.."un copac este ceva viu".. exact asta e esenta..si din pacate..ne pierdem respectul pentru ceea ce e viu. Asa cum scrie in articol..mai trebuie reamenajari...dar sa distrugi atatia copaci..ca sa faci o piateta publica (asta era ideea) mi se pare aiurea. S-a lasat cu proteste..s-au amestecat interese politice..o sa va tin la curent cu ce se va intampla. :)

    RăspundețiȘtergere
  6. @Danielle..cam asa se intampla..occidentalii se gandesc cum sa amenajeze mai multe spatii verzi..la noi se "straduiesc" sa le distruga. In cazul acesta se afla in derulare un proiect finantat din fonduri europene (deci bani sunt). Insa ar putea fi folositi mai cu grija si mai mult pentru a construi decat pentru a distruge. Sper ca o sa iasa ceva frumos din toate astea si ca se va ajunge la un compromis (sa nu fie daramati toti copacii macar) Ca sunt in spate tot felul de interese si firme de constructie care vor sa ia banii cat mai usor e inevitabil la noi :(

    RăspundețiȘtergere
  7. @minoki..bun venit pe blogul meu :) E asa usor sa distrugi :(..si parcurile sunt doar o parte mai vizibila..ce mai plang muntii ramasi fara paduri..

    RăspundețiȘtergere
  8. @pheideas..multumesc.. M-am grabit sa fac poze..ca cine stie ce mai ramane din copacii aceia. Le-am facut in 7 martie dimineata (fusesem sa inscriu fetele la gradi pentru la toamna)..si mai tarziu am aflat de la TV ca doi copacii au fost scosi deja si ca au vrut darame si protestantii :D

    RăspundețiȘtergere

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails