8 iulie 2010

Relatia de cuplu - libertate in doi?!



Continuand ideile mele despre viata in doi, despre care am scris intr-o postare mai veche Relatia de cuplu, incerc sa propun spre dezbatere un subiect delicat: cat de liber esti sau vrei sa fii intr-o relatie. E casnicia o colivie de aur? Poti sa te simti liber si sa fii casatorit in acelasi timp? Senzatia de libertate e strans legata de aceea de fericire. Poti fi fericit daca te simti incatusat?
    Dar mai intai trebuie sa pornim de la ideea cat de liber iti doresti sa fii. Te indragostesti, iar dragostea presupune daruire, daruire totala, iar atunci cand simti asta nu-ti doresti decat sa apartii cu totul celuilalt. In momentul acela nu-ti mai doresti nici un pic de libertate, spui iubitul (a) meu (mea), sufletul si trupul iti apartine  pune-mi catuse :) . Acum nu vreau sa sugerez scenarii sado-masochiste, vreau doar sa descriu starea de euforie pe care ti-o da dragostea la un moment dat. Insa aceasta stare nu poate dura la infinit, iar la un moment dat fluturasii din stomac dispar..si catusele incep sa te incomodeze. Realizezi ca de fapt ai nevoie si de un spatiu personal..unii de mai mult, altii de mai putin. Sau se poate intampla sa pornesti la drum de la inceput cu o imagine clara despre ceea ce vrei intr-o relatie.

    Fericirea unui cuplu inseamna fericirea celor doi. Notiunea de libertate merge mana in mana cu cea de fericire si ele depind in primul rand de noi, celalalt trebuie in primul rand sa nu ne impiedice si chiar sa ne sustina atunci cand avem nevoie in drumul nostru spre fercire si implinire.
   Libertatea pe care suntem dispusi sa o acordam celuilalt e de regula libertatea care o dorim pentru noi, iar avand in vedere ca suntem diferiti..de aici pot aparea conflicte. Pentru a te simti confortabil intr-o relatie si ca acesta sa dureze..trebuie sa ne punem cumva in acord privind gradul de libertate pe care ni-l dorim.
    Libertatea este strans legata de asemenea de incredere. Pornind de la aceasta vreau sa spun ca pentru mine relatia ideala presupune incredere, foarte multa incredere, incredere ce tinde spre infinit , deoarece incredere nemarginita nu exista :). Increderea se construieste in timp. Incredera presupune cunoastere, sa te cunosti pe tine si sa-l cunosti pe cel de langa tine. Increderea se construieste si pe principii, acele principii trebuie sa fie o temelie care sta la baza vietii in doi, pe care ti le stabilesti impreuna de comun acord, si nicidecum nu sunt o colivie care iti restrang libertatea.
   Liberatea  exista la urma urmei doar in perceptia noastra. Deci depinde numai de noi daca in doi ne vom simti mai liberi sau decat singuri. Dar paradoxal poate..desi multora le e teama sa se implice intr-o relatie contractuala tocmai din frica de a-si pierde libertatea, cred ca majoritatea oamenilor care si-au gasit o pereche, se simt mai impliniti si implicit mai liberi. Conditia cred ca e ca cele doua libertati sa se uneasca..sa existe conceptul de NOI..nu cel de EU, TU...libertatea mea, libertatea ta, pentru ca atunci libertatile intra in conflict si se sufoca una pe alta.  Insa conceptul de NOI nu trebuie sa-l anihileze pe cel de EU si TU..ci sa sa fie o reuniune ce pastreaza individualitatea fiecaruia..insa prin conventii si comunicare functioneaza ca un intreg. Usor de zis, greu de pus in practica. Iubim libertatea, ne place sa ne simtim liberi, dar de multe ori ne este greu sa acceptam libertatea celuilalt. Voi ce parere aveti, cat de liberi sunteti sau vreti sa fiti intr-o relatie?

29 de comentarii:

  1. Pertinenta alegere. La fel viziunea!
    Am remarcat insa ceva ce trebuia clar nuantat si deci identificat. Anume: "frica de a-si pierde libertatea, cred ca majoritatea oamenilor care si-au gasit o pereche, se simt mai impliniti si implicit mai liberi"
    fly2sky
    Nu cred ca exista "frica" ci nestiinta sau indiferenta crasa la "gropile" mitologice:)ale Subiectului. A ceea ce cunosc oamenii si recunosc.. la cei de langa ei!
    Cei "imperecheati"cred ca se simt ceva mai bine...dar si cu multe "rumegusuri"in viata lor. Si asta pentru ca libertatea fiecaruia are un nume propriu.
    De aceea exista atata prostie, latenta..inventarea amantei..ca cel de-al 3-lea care salveaza casnicia sau atatea discutii si certuri planetare.
    Libertatea(tampita)este legata de sex-ul fiecaruia si mai ales..cum ai punctat de INCEDERE!! Aici s-a rupt filmul. Nimeni nu stie ce inseamna sau cand o palpaie..cum se aplica. Repet chestiunea sexului este distrugatoare! Si pentru ca.. LUMEA se crede "proasta" pe premisa ..ca s-ar indragosti...partenerul imediat...daca, i s-ar intampla "nefacuta""aventura""saritura fara elan peste gard":)) etcetera
    Neincrederea, necunoasterea in fata lucrurilor neprevazute alimenteaza...pe mai departe "nenorocirea" acordarii libertatii celuilalt.
    Unde dracu or fi profesori pentru asa ceva?:))
    Si parca doari eu dau "cu pumnul" si pertinent:))
    Uite vezi fly2sky...cine sa comenteze..la acest nucleu important al vietii noastre..din totdeauna?

    RăspundețiȘtergere
  2. "cand e mult orgoliu la mijloc e mai greu"
    Nu degeaba am spus in felul meu ca
    "te iubesc":))
    Asta este una din Marile Chei. Dar unde s-o gasesti... intro lume de orgoliosi ieftini si previzibili!Si cu pretentie de cunoscatori sau puternici. Nu le-am mai trecut ghilimelele:)

    RăspundețiȘtergere
  3. Joker, planul fizic, sexual il vad ca o expresie a celui spiritual..asa ca e normal sa ti le doresti pe amandoua..de aceea nu "saritul peste gard" e cel mai rau lucru..ce ceea ce exprima asta.

    RăspundețiȘtergere
  4. Dar nici"necunoasterea" bruta sau"neimplicarea"punct nu sunt....hibele.
    Si atunci? Unde trebuie lucrat cu adevarat.
    Daca la "noi"nu la "ei" nu..atunci cine sa indrepte indicatorul?
    Suntem ca o clasa de corijenti si in care ....aia din prima banca n-au nicio treaba cu majoritarii..din spate. Profesorii oricum sunt vai de mama lor,pardon de limbaj:)

    RăspundețiȘtergere
  5. Eu cred ca libertatea o poti avea doar pe plan spiritual..pe plan fizic te lovesti de limite. Tu ce spui..unde trebuie lucrat?

    RăspundețiȘtergere
  6. Conceptul de Noi e un concept real doar in aparenta pentru ca tot Eu sau Tu primeaza. Casatoria sau relatia angajata nu limiteaza libertatea mai mult decat constrangerile morale de orice fel. Libertatea se capata in atat de multe feluri incat chiar nu conteaza daca esti intr-o relatie sau singur. Poti iubi si cand esti incatusat, daca asa iti doresti tu, sa fii cu catuse la maini. Poti iubi cand iubesti si poti sa ai libertatea pe care ti-o doresti,. Trebuie numai sa ti-o doresti. Cat priveste increderea, da, este o piesa importanta intr-o relatie de orice fel. fara ea, nu mai exista relatie, se rupe un echilibru. Iar al treilea intr-o relatie de cuplu nu are nicio relevanta sau n-ar trebui sa existe. Cand se rupe ceva, acel ceva trebuie aruncat. Nu va mai avea acelasi randament, daca il carpesti.

    RăspundețiȘtergere
  7. fly2sky este foarte adevarat ca libertatea fizica nu prea exista pentru ca esti sclavul preceptelor morale, dar spiritual, desigur ca ea poate exista. Ne-o construim in noi si doar pentru noi.

    RăspundețiȘtergere
  8. As mai adauga : libertate = respect !

    RăspundețiȘtergere
  9. QED..deci pana la urma adevarata libertate..cea spirituala.. e cea pe care reusim sa ne-o construim noi singuri..inclin sa iti dau dreptate. Desi in a ne-o construi suntem influentati de factori externi..inclusiv de partenerul nostru de viata..si de conceptiile si prejudecatile legate de casatorie.

    RăspundețiȘtergere
  10. DrJohn..adevarat respect pentru tine si cei de langa tine..fara respect e doar o libertate prost inteleasa.

    RăspundețiȘtergere
  11. @QED, @DrJohn..va invit sa comentati si pe Duelul Mintilor unde s-a mai dezbatut postarea :)

    RăspundețiȘtergere
  12. Asadar esential fly.. adevarata libertate,
    ti-o construiesti aproape indisolubil legat de factorii externi.
    Conceptiile si prejudecatile nu vin odata cu vechitura..numita casatoria ci.. cu orice!!
    Si aici, putem gasi f.usor raspunsul:de ce nicaieri nu gasim libertate ci enorma, gigantica dependenta. Inca Familia ¨o cere¨. Banii, presiunea si autoritatea oficiala, femeia ca un dat de respectat..in orice situatie...limiteaza, rigidizeaza..si creaza dependente bine stratificate ulterior. Cu alte cuvine:ASA TRAIM! Restul se numeste exceptie...nevalorizata/nevalorificata...neimportanta

    RăspundețiȘtergere
  13. Si cu toate astea Joker..trebuie sa ne gasim libertatea interioara in colivia noastra ..sa o facem mai mare daca putem ..dar sa acceptam limitele...sa acceptam ceea ce nu putem schimba. Stiu ca nu e usor..

    RăspundețiȘtergere
  14. Frumos si mangaietor..insa ce ne facem cu intreaga situatie...de mediu in care traim!
    RAUl este ca tot ceea ce stim noi trebuie sa l asimileze(cu Dragoste) si cealalta parte...care cred eu depaseste 73%din indivizi..
    cu care convietuim.

    RăspundețiȘtergere
  15. :) putem doar sa incercam sa fim noi..sa nu ne lasam prea mult influentati..si poate vor invata si ceilalti de la noi

    RăspundețiȘtergere
  16. As fi fost sufocat daca nu dadeam frau libertatii fiecaruia dintre NOI, inceputurile insa au fost incatusate, libertatea prin descatusare a urmat odata cu castigarea increderii reciproce care, iata ca dupa 25 de ani de casnicie, poate transforma un Eu intr-un calvar nedorit alaturi si implicit dureros de judecat.

    RăspundețiȘtergere
  17. libertate: esti liber sa faci ce vrei atat timp cat nu il deranjezi/ranesti ce pe cel de langa tine. Multi insala deopotriva barbati si femei pentru ca asa au vazut in copilarie acasa. Asa au fost educati. Si asa au fost invatati de societate. Daca sti ca nu iti ajunge ce ai acasa de ce te mai casatoresti?

    RăspundețiȘtergere
  18. @Paul..da..e nevoie de incredere in tine si in cel de langa tine ca sa poti sa ai si sa acorzi libertate...si cu toate astea..cum s-a transformat Eu-l intr-un calvar?..cred ca undeva totusi s-a rupt echilibrul..Iar NOI..poate exista atunci cand exista iubire.

    RăspundețiȘtergere
  19. @Lutyk, e intr-adevar si legat de educatie..si o libertate prost inteleasa, cum si notiunea de casatorie poate fi prost inteleasa. Insa libertatea nu se refera strict la a insela sau nu..cuprinde mult mai mult.

    RăspundețiȘtergere
  20. Am fost o viata acelasi om, amabil, zambitor si curtezan cu femeile, le-am oferit flori si mici cadouri fara sa ma ascund fata de sotie, ei, aceste lucruri mi s-au interzis acum, reprosandu-mi-se ca as avea legaturi extraconjugale...off, ar fi multe de spus, lipsa tastaturii ma face sa n-am rabdarea necesara de a scrie doar cu mausul

    RăspundețiȘtergere
  21. @Paul..cu siguranta exista o cauza, un motiv pe care tu nu-l vezi...cauta sa intelegi..ascult-o..nu cauta doar argumente (stiu cum fac barbatii)..iar restul depinde de amandoi :). Numai ganduri bune!

    RăspundețiȘtergere
  22. Intr-adevar, o relatie de cuplu trebuie sa aiba la temelia ei, ca principal ingredient, increderea. Daca aceasta exista, atunci esti si te simti liber in tot ceea ce faci.
    Frumos a zis cineva mai sus ca si respectul joaca un rol foarte important in astfel de chestiuni. Daca stii ceea ce-i place si ceea ce nu-i place partenerului sa faci, atunci incerci sa-ti mai infranezi pornirile... libertine... daca le ai.
    Intr-un cuplu trebuie sa tii cont si de dorintele si sentimentele celuilalt, daca iti pasa de el si daca relatia este bazata pe iubire.
    Parerea mea este ca pana la urma nu celalalt te ingradeste, ci tu insuti ar trebui sa-ti selectezi, pentru bunul mers al relatiei, acele atitudini care ii aduc pacea si echilibrul.
    Intr-o relatie sanatoasa, cei doi tind sa costruiasca ceva impreuna. Nici unul nu sta acolo exclusiv pentru implinirea si fericirea lui personala, iar daca face asta, in cele din urma caruta se va rasturna.

    RăspundețiȘtergere
  23. @ acuarele..da..dar trebuie sa iti gasesti si libertatea ta..si libertatea in doi..nu sunt complete una fara celalata..nu e usor..dar daca reusesti e minunat :)

    RăspundețiȘtergere
  24. Saru'mina.
    E voie?
    Primesti un comentariu de la un calator?
    Cred ca ar fi bine ca fiecare sa-si puna intrebari.Ce iubesc la partenerul meu:cum zimbeste,cum este ingrijorat cind nu ma simt bine,cum,in somn,se asigura ca sint acolo,cum zice:mergem,facem,noi...
    Daca majoritatea raspunsurilor la intrebarile puse se refera la amindoi,atunci numai impreuna sinteti liberi.Pentru ca nu este o nevoie organica sa fiti impreuna ci o dorinta,o preferinta,o relaxare...
    Mult bine,
    Alexandru.

    RăspundețiȘtergere
  25. @Alexandru..poarta blogului e deschisa..iar calatorii sunt bineveniti..Da, ai dreptate..ar fi bine sa ne punem intrebari...si sa vedem daca exista intr-adevar acel "noi"..Egoismul e cel mai mare dusman al libertatii in doi. Multumesc de vizita si te mai astept :)

    RăspundețiȘtergere
  26. libertate in cuplu...libertate ca si concept. totul pleaca si se termina conform acelui clasic principiu: libertatea ta se termina acolo unde incepe libertatea celuilalt. aici, in cuplu sau in iubire, cred ca, referitor la libertatea partenerilor, relativitatea este absoluta iar analiza trebuie facuta in mod cu totul si cu totul subiectiv. prin urmare, nu cred ca, obiectiv, putem avea un raspuns corect. cel mult unul care sa tinda catre acesta

    RăspundețiȘtergere
  27. Shadow...obiectiv..se numeste/ poarta numele de...educatie..ba chiar autoeducatie! Iar parintii ei.. a Cuplului, a Iubirii..sunt mama si statul sau viceversa. Acum depinde cu ce am fost invatati cu forma sau fond. Prima e prea excitanta...sa se mai poata invata ceva:))
    That's it!!!
    te sarut.. fly2sky

    RăspundețiȘtergere
  28. The Shadow...Bun venit! Cam aceasta era ideea, de a gasi (empiric bineinteles) acea linie de demarcatie intre libertatea ta si a celuilalt, construind un cuplu bazat pe iubire insa care sa nu sufoce libertatea niciunuia. Criteriile obiective sunt intr-adevar cele pomenite de Joker..educatie, religie, societate. Imi amintesc de cineva (barbat) care din slujba de la nunta retinuse doar: "femeia trebuie sa se supuna barbatului" :D. Insa nu la acestea faceam referire si nici la libertatea sexuala, ci la libertatea de a fi tu insuti intr-o relatie, de a-ti pastra propriile dorinte, vise. Si asa am legat liberatea de pastrarea individualitatii. Cred ca, paradoxal, din prea multa iubire sau mai bine spus dintr-o interpretare eronata a notiunii de cuplu si iubire, interpretare datorata tocmai acelor factori "obiectivi" de mai sus, poti ajunge sa iti pierzi individualitatea proprie si implicit libertatea..iar apoi cand realizezi ca ti-ai pierdut libertatea sa nu mai iubesti. Pastrarea sentimentelor si a echilibrului intr-un cuplu te poate ajuta sa te descoperi pe tine insuti prin intermediul celuilalt, "sa cresti" ..si astfel chiar sa devii mai liber. Cam asta e viziunea mea subiectiva. :)

    RăspundețiȘtergere
  29. Joker, :) uite ca mai revin cate putin in lumea virtuala, am lipsit din cauze "obiective" :)

    RăspundețiȘtergere

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails