19 iunie 2010

Ratiune si Sentiment

    Aceste doua notiuni care ne guverneaza viata si intre cale pendulam zi de zi. In multe aspecte ale vietii observ ca ajungem la aceasi dilema..ne lasam condusi de ratiune sau de sentimente..cum e mai bine? Am mai scris despre modul in care luam decizii in Despre cum alegem, iar recent s-a mai dezbatut pe Duelul Mintilor, si cu ocazia asta am simtit nevoia sa imi clarific si adun ideile intr-o postare.
     Se spune ca femeile in general se lasa conduse mai mult de ceea ce "simt", sunt mai intuitive. "A simti" e tot o forma de cunoastere, de multe ori mai autentica si mai profunda decat "a sti". Insa trebuie pusa cumva in acord cu ceea ce "sti" altfel poate fi interpretata eronat. Barbatii cad de multe ori in cealalta extrema, a rationalului, "ei stiu!!" si ignora ceea ce simt, astfel pierzand o mare parte din informatii. Tot ceea ce simti are o anumita cauza. Gresala pe care o facem e ca atunci cand ceea ce simti nu e in concordanta cu ratiunea, sa tragem concluzii pripite, femeile bazandu-se pe ceea ce simt, iar barbatii pe ceea ce gandesc. E important insa sa ne dam seama de ceea ce simtim, neinfluentati de prejudecati, de opinia generala, de ceea ce am fost invatati sau ne-a fost indus ca trebuie sa simtim. Iar atunci cand simti si stii, cunosti cu adevarat, daca lipseste un element cunoasterea e incompleta.   Eu am asociat "a simti" cu intuitia, ceea ce cuprinde mult mai mult decat instinctele, care sunt date de caracteristicile noastre fizice. Hormonii sunt si ei tot ai nostri, dar ceea ce simtim nu se reduce doar la hormoni (chiar daca sunt cazuri in ai zice ca poti sa pui un semn de egalitate:) ). Contactul cu realitatea ce ne inconjoara se realizeaza prin simturi, senzatii, apoi cu ajutorul ratiunii percepem,interpretam , facem asocieri. Ratiunea se foloseste de lucruri palpabile, tangibile, insa nu tot ceea ce simtim putem explica cu ajutorul ratiunii. Intuitia accepta si necunoscutul, nu se bazeaza doar pe ceea ce simti la nivel fizic..ci si pe sentimente, care nu sunt tangibile insa vedem efectele si e mai greu sa ni le explicam din punct de vedere rational. Unii spun ca ar fi reactii chimice.
     La fel ca temperamentul nostru, si inclinatia spre un mod sau altul de a privi lucrurile tine in primul rand de felul nostru de a fi , de ereditate, ne nastem cu anumite predispozitii, insa cu trecerea timpului datorita factorilor externi ne putem schimba. Sunt tipuri de personalitate determinate de inclinatia noastra predominanta, pentru ca la fiecare din noi coexista toate tipurile, insa in diferite proportii. 
     Rationalul, pragmaticul, este o persoana care ia decizii bazandu-se mai mult pe ratiune, gandire iar sentimentalul ia decizii bazandu-se mai mult pe emotii, sentimente. Cu ratiune toti suntem inzestrati, cu sentimente de asemenea, doar ca valorile care stau la baza deciziilor noastre difera, pentru rational conteaza mai mult logica, ratiunea, faptele, pentru sentimental e mai importanta armonia, empatia. . Apoi e alta clasificare, aceea ca fiind senzorial sau intuitiv. Senzorialii se bazeaza pe cele 5 simturi, pe perceptie, pe concret, pe practic, traiesc in prezent. intuitivi cauta mai departe intelesuri, sensuri, fac asociatii..incearca sa vada dincolo de realitatea imediata, sunt orientati spre viitor. As spune ca noi astia, ce stam sa despicam firul in 4 pe bloguri suntem predominant intuitivi. Un senzorial "pur", nu sta sa descifreze sensurile dragostei, doar face dragoste. In evolutia noastra eu zic ca ne dezvoltam atat capacitatile senzoriale cat si cele intuitive, si se poate intampla ca cineva care a foat predominant senzorial sa devina cu timpul mai inclinat spre intuitiv. Instinctul tine de cele 5 simturi, de senzorial, de hormoni, de caracteristicile fizice. Intuitia se bazeaza pe instinct, pe ratiune si e undeva deasupra acestora..in subconstient as zice.
     Spuneam ca barbatii sunt mai rationali, in sensul ca deciziile lor se bazeaza mai mult pe gandire, logica, iar femeile mai sentimentale , deciziile lor fiind influetate mai mult de stari emotionale, empatie. In ce priveste intuitiv-senzorial nu indraznesc sa fac o apreciere obiectiva, senzorialul as zice e mai inclinat catre latura materiala. Asadar barbatii, care tind sa fie mai rationali, pot fi senzoriali sau intuitivi, iar femeile care sunt mai sentimentale, pot fi la randul lor senzoriale sau intuitive. Si de aici se disting multe nuante. Iar in ce priveste deciziile cred ca gresim atunci cand luam decizii contrar felului nostru de a fi. Sunt situatii in care, daca urmaresti rezultate materiale, sunt indicate deciziile rationale, pe cand daca iti doresti dragoste, armonie, deciziile tale trebuie sa tina cont de sentimente.
    N este greu sa intelegem pe cei diferiri de noi, daca pentru noi e mai importanta armonia, empatia, greu intelegem cum altii prefera sa castige cu orice pret, sau invers. Sau femei care urmaresc interesul material poate asta isi doresc si numai asa sunt multumite, si vor primi la randul lor bani si lucruri, nu dragoste. Mai tragic e cand de fapt nu asta isi doresc. Poate de multe ori nu ne cunostem si suntem influentati de cei din jur si in primul rand de educatie. De exemplu, "rationalii" sunt considerati in general puternici, iar "sentimentalii" slabi. Poate de aceea e o tendinta de dezvoltare a rationalismului. Inca de mici baietii sunt invatati sa nu planga, pentru ca sunt baieti si ei trebuie sa fie puternici, a-ti arata sentimentele fiind o dovada de slabiciune.Eu cred ca esti slab de fapt cand nu ai curajul sa iti asumi si sa recunosti ceea ce simti, cand incerci sa te ascunzi dupa o masca a rationalului. Si pana la urma aste se poate intoarce chiar impotriva ta..te trezesti la un moment dat ca esti departe de tine.
    Pentru o cunoastere reala, autentica, avem nevoie si de sentimente, emotii si de ratiune si de o armonizare a celor doua. Cunosti intr-adevar atunci cand stii si simti. Insa cum faci asta, controlandu-ti sentimentele cu ajutorul ratiunii, sau luandu-le ca pe un dat si cautand sa le intelegi. Poti sa iti gestionezi intr-adevar emotiile? Eu as zice ca poti controla doar manifestarea, exteriorizarea lor, si ele se vor tranforma poate..dar nu vor disparea. Emotiile le vad ca un rau ..daca ii pui stavile isi va modifica cursul..sau sau se va acumula si se va revarsa apoi cu o forta mai mare, dar nu-l poti opri. poti intr-adevar sa-ti controlezi reactiile exterioare si sa nu te lasi condus de emotii, dar astfel emotiile nu vor disparea. E mai intelept sa ne intelegem si asumam sentimentele si emotiile, decat sa luptam impotriva lor, sa le punem stavila. 

29 de comentarii:

  1. Cat de frumos ai formulat fraza:"Ne este greu sa intelegem pe cei diferiti de noi ,daca pentru noi e mai importanta armonia,empatia,greu intelegem cum altii prefera sa castige cu orice pret" si acesta din pacate e crudul adevar.
    Chiar si cei mai apropiati membri ai familiei parca si-au pierdut logica si bunul simt.
    Pacat caci tocmai cei mai in varsta au devenit
    asa si atunci si generatia tanara le plateste cu aceeasi moneda.
    Felicitari pentru tot ce scrii!

    RăspundețiȘtergere
  2. @Mica mutumesc, se pare ca suntem de aceiasi parere. Si ai dreptate, consecintele le vedem la copiii nostri... de multe ori doar atunci ne dam seama ca am gresit.

    RăspundețiȘtergere
  3. Frumoase ganduri, am avut rabdarea sa le citesc, as spune mi-a placut...
    Barbatul nu este intotdeauna materialist, mai bine spus nu toti pot fi catalogati astfel...
    Eu urasc faptul ca trebuie sa fac bani, ca prin ei am gasit candva linistea si pacea in familie, maiestria consta in armonia prin care reusesti sa imbini cele doua caracteristici ce guverneaza EUL multora.
    Este trist cand banul pune stapanire pe suflet lasand sentimentele anapoda, in voia dependentei lui.
    O seara placuta!

    RăspundețiȘtergere
  4. :) Paul, stiu ca nu toti sunt materialisti, nu vreau sa cataloghez, mai mult sunt convinsa ca in fiecare e si cealalta parte..doar ca ramane in stare latenta. E doar o tendinta care a fost data mult si de educatie, iar in ultimul timp tendinta s-a accentuat si la barbati si la femei. Am fi ipocriti sa spunem ca nu trebuie sa fim rationali si materialisti, ca nu avem nevoie de bani, doar ca trebuie sa vedem si dincolo de asta..sa nu ne lasam dominati si sa uitam ce e mai important pentru fiecare :). Numai ganduri bune si recolta bogata!

    RăspundețiȘtergere
  5. Eu ma las dusa de sentimente si uneori o mai dau in bara. Dar cand intalnesc oameni care gandesc ca mine, care pun sentimentele, prietenia, relatiile intre oameni, empatia mai sus de bani, tare mult ma bucur. Cred ca ratiunea este folosita ca arma pentru a nu fi lovit de ceilalti. Adica nu ma avant prea mult cu sentimentele, nu investesc prea mult pentru ca sunt constient ca pot fi ranit. A investi presupune mereu un risc, dar pana la urma e singura cale de a fi fericit, zic eu. Si tot ca experienta personala: de cate ori nu mi-am ascultat instinctul nu a fost bine.
    Eu n-am reusit niciodata sa-mi controlez emotiile, desi mi s-a tot spus ca e posibil

    RăspundețiȘtergere
  6. @tetris, eu cred ca cine spune ca emotiile pot fi controlate de multe ori nu are emotii atat de puternice :), desi aceia spun ca de fapt au ratiunea si vointa foarte dezvoltate si sunt mai puternici. Eu daca am actionat condusa numai de ratiune si ignorand sentimentele, m-am trezit ca nu mi-e bine, ca nu am castigat nimic, ba dimpotriva am avut de suferit. E foarte importanta si ratiunea, pentru a ne directiona sentimentele catre cine si ce ne face fericiti. Eu cred ca e important sa stim sa folosim ratiunea in slujba sentimentelor, si nu invers. E folosita intr-adevar ca o arma de multe ori, sau ca un zid de aparare..dar eu nu inteleg de ce trebuie sa luptam ce urmarim prin asta..sa dominam..sa (ne) dovedim ca suntem mai puternici? Si eu ma bucur mult cand intalnesc oameni care gandesc ca mine :).

    RăspundețiȘtergere
  7. Spuneai că ne naştem cu anumite predispoziţii ereditare transmise genetic. Ce spui de teoria unora care zic că la naştere mintea noastră, intelectul este o tabula rasa şi completăm pe parcurs prin educaţie şi prin ideile ce provin din experinţele de viaţă. Evoluăm, creştem prin aceste experienţe de viaţă. Ele ne cizelează caracterul şi predispoziţia ulterioară pentru senzorial sau raţional. Preluând de la scolastici o idee, adaug că nu există nimic în intelect care nu a fost mai întâi în simţuri şi cred că am spus tot cu aceasta. Oricum sunt pentru o îmbinare a celor două, sunt de fapt complementare. De multe ori în viaţă am fost nevoiţi să fim atât sentimentali, cât şi pragmatici. Esenţial este să le delimităm clar sau să găsim un echilibru pentru a nu ne dezechilibra noi intern. Psihicul este mereu implicat zic eu înaintea unui act de cunoaştere, fie că este intuiţie, fie că este empatie, fie că este iubire sau durere.

    RăspundețiȘtergere
  8. Hmm.., Lolita interesant ce spui. Intr-adevar e greu de delimitat cat e mostenire genetica si cat e invatat, pentru ca fiind crescuti de parintii nostri preluam si comportamentul lor, preluam si modul de gandire, si inclinatiile. Insa totusi, chiar daca ne formam prim simturi, sensibiliatatea noastra e diferita, la fel si receptivitatea, acelasi factor extern ne influenteaza diferit pe fiecare. Vezi uneori diferente foarte mari intre 2 frati, chiar daca au fost crescuti de aceiasi parinti. E adevarat ca si parintii evolueaza in timp, iar comportamentul nu e identic, nici experienta, insa nici diferente foarte mari nu sunt. Educatia si experienta de viata ne formeaza foarte mult insa e important si materialul genetic. Eu mai am 2 fetite gemene identice, deci si materialul genetic e foarte asemenator .. si tot sunt diferente intre ele, una e mai curajoasa, se catara peste tot, cealalta mai calculata.

    RăspundețiȘtergere
  9. fly2sky..pai asta au vazut fetitele.
    S-au dezvoltat fiecare pe banda ei magnetico-emotionala-aptitudinala. Lolita a concluzionat perfect. Complementaritatea primeaza.. cu rolul psihicului care trebuie sa fie la turatie maxima..cu discernerea si distinctiile facute minutios.
    Mi-a placut de un comentariu fecund nu gluma..
    "Nu vedem neputinta din noi, iar cand o vedem, putem facem gresala de a privi prapastia..si nu culmile"

    Asadar subiectul nostru e un popor cu tendinte puternice masochiste??
    De un caracter duplicitar..spre iluzoriu.
    Comportamentul individual este cumva prezent la orice pas?
    Mie asa mi se pare!!
    De aceea ai vazut foarte bine..de a face greasala in a privi prapastia si nu avea nimic comun cu..culmile.
    Ce inseamna "culme" daca nu Iubire/iertare/respect si chiar sex. Aici nu dezvolt..
    Nu de alta dar in general mi-e mila de poporul asta:)
    Concluziile???
    Asta este ADEVARUL!
    Pilat?
    E un copil prost,retrograd..si probabil viril(in capul lui)
    ...
    Mi-a parut bine de cunostinta!:)

    RăspundețiȘtergere
  10. :)..Joker si mie imi pare bine. In legatura cu fetitele, au 1 an si 7 luni, si ideea era ca au vazut aceleasi lucruri, sunt tot timpul impreuna, experienta lor de viata a fost aceiasi, cu exceptia catorva zile imediat dupa nastere..Oare de acolo sa fie diferenta..?
    Ca popor...asa suntem. Intrebarea e: avem vreo sansa sa privim spre culmi? ..cat de jos trebuie sa ajungem pentru asta, pe fundul prapastiei? Speranta o vad doar privind in ochii copiilor..

    RăspundețiȘtergere
  11. Dar si a privi unul in ochii altuia si a intelege.... in sfarsit ceva!
    Teama, frica, neintelegerile, cutumele au adus cu ele BLESTEME
    Un copil/copii poate aduce bunatate individual sau ma rog mamelor/viitoarelor mame.
    Rautatea,Bunatatea,Prostia,Iubirea, Sexul sunt unitati de masura zilnice a PROPRIEI FIINTE de care NIMENI nu se mai ocupa!
    In vietile noastre curge Maneaua-Sufletului-Romanesc! Daca cineva mai este impresionat de ceva sa fie sanatos, insa Adevarul e ca suntem pe marginea prapastiei...iar noi vrem sa mergem la shopping. Nu ca ar fi rau dar vrem sa privim in "sus" si toti ne uitam "numai in jos" la material. Si atunci cand il avem...
    tot nu ne simtim "cum am vrea":)
    Adica niste divortati nativ cu pretentia de:cununie in ceruri!...Ceee ce e mai mult decat dizgratios.
    Nu ca n-ar fi si firesc:)

    RăspundețiȘtergere
  12. Ideea de "divortati nativ cu pretentia de cununie in ceruri"..e si asta o perceptie asupra vietii..care te ajuta sa treci mai usor peste greutati...dar nu-ti dau intensitate nici bucuriilor. Si inca ceva, nu ne putem ocupa de alte fiinte decat de noi insasi si de cei apropiati noua..de individual..iar daca tot mai multi ar face asta...s-ar schimba incet si tara noastra..si lumea :) Am senzatia ca ai adunat ceva tristeti si dezamagiri in tine... A..si..cu definitia "lumea e un abator gaurit de sex"..iar nu am inteles exact de ce spui asta.

    RăspundețiȘtergere
  13. :)L-am pus in incurcatura cu asta si pe L.Mihaiu..la "Revista mesei"

    Deci!
    Abatorul nostru(terra)s-ar putea pastra ..fara depresurizare in momentul cand am face sex(oricine)si nu s-ar produce o spargere/o gaura in "cladire". Un soi de "pacat" care in loc sa te infrumuseteze, te goleste!
    E o superchestie cinica, scotand in relief ca oricand si oricine unde"fac sex"..acolo se produce o ruptura.Ceea ce este f.adevarat.
    Sa nu zic de faptul ca e spumos... cum in General sexul prosteste!? Nu te deschide sau nu te optimizeaza.. cum ar fi si normal!
    F.probabil si de la BLESTEMUL de a cere ceva in schimb!!!

    RăspundețiȘtergere
  14. fly2sky
    Nu pot sa am "perceptie" asupra vietii,
    ci perceptii asupra vietii!
    Ce ai zice de meserie plus profesie plus pasiune plus o anume configurare a drumului!
    Constat de vreo 10 ani incoace ca acel cuvant
    "obiectiv" la Romani, la ROMANIA e o fata Morgana..rau:)f.rau!

    RăspundețiȘtergere
  15. @Joker..cred ca inteleg...e vorba de sexul fara iubirea aceea neconditionata, ce nu e pura daruire. "Perceptii"...actor?

    RăspundețiȘtergere
  16. :)) sunt o curioasa uneori..sorry..doar sunt femeie :). Ma gandeam ca dincolo de meserie, profesie, pasiune, perceptia asupra vietii ar trebui sa fie unitara..se mai schimba cu timpul, cu experientele si starile noastre..

    RăspundețiȘtergere
  17. Multe se ..schimba dar esenta ramane aceeasi.
    Ba chiar as putea spune ca m-am dilit ca s-o consolidez:)
    Michael spunea ca "trebuie sa fii cel mai bun in ceea ce faci"
    Ghici
    Ce
    Vreau
    sa fac..eu:)

    RăspundețiȘtergere
  18. fly2sky, Multmesc din suflet pentru replica inteleapta si calda data aseara.
    Am ceva interesant gasit la andramax.blogspot

    "Modelul feminin ii cere imperativ femeii sa-si satisfaca placerile. Nu i se aplica selectivitatea si exigenta. Ci complexitatea si solicitudinea narcisista. La urma urmei continuam sa ii invitam pe barbati sa se joace de-a soldatii si pe femei sa se joace de-a papusile cu ele insele."
    !!!!!!!!! Super tare:)

    RăspundețiȘtergere
  19. Gandurlie tale ma onoreaza!
    Insa..
    De ce nu pot spune acelasi lucru despre alte sute de persoane care sunt la fel de cultivate..deosebite..indraznete etc
    Viata, Iubirea..Simtirea Nu este pentru oricine, din pacate.
    Ratiunea si Simtirea se impletesc.. dar daca numai daca te autoeduci si beneficiezi de o aura divina-autentic-luptatoare, cred!
    Simplitatea, Frumusetea simplitatii are doar la suprafata.. stralucire, inauntru nu are substanta! Nu poate avea substanta.
    Oamenii sunt supusi imediatului, sentimentelor, simtirii perisabilitatii..sa nu mai zic dependentei

    RăspundețiȘtergere
  20. Joker, sper sa iti fie de folos..spun in general ce simt si din experienta mea..nu prea vorbesc din carti, decat ceea ce se potriveste cu convingerile mele. Si incerc sa invat de la fiecare, cred ca de la orice om poti invata cate ceva. Si ma lupt cu propria neputinta..cu greselile mele.Nu incerca sa schimbi oamenii, gaseste-ti doar locul intre ei si da-le exemple frumoase..asa si ei vor invata. Mai cred in general ca nu avem dreptul sa-i judecam pe altii.

    RăspundețiȘtergere
  21. Iar simplitatea poate avea si profunzime..parca Blaga spunea...apele limpezi sunt adanci..

    RăspundețiȘtergere
  22. Sa-i schimb pe ceilalti?
    Pai eu.. ii Cunosc!
    Deci daca cunosti ..ierti!
    Dar nici cu mediocritatea crasa..Nu ma pot casatori!-Cu ghilimele, fara ghilimele, cu floricele,cu proptele dar si fara:)
    Sa fiu de vina ca situatia e CLARA?!
    E chiar o intrebare.
    Mesajele tale au fost mai mult decat clare, multumesc mult.

    RăspundețiȘtergere
  23. :) n-am zis sa te casatoresti cu mediocritatea..doar sa o iei asa cum e, nici tu nu trebuie sa te schimbi dupa ceilalti..pastreaza ce ai bun si frumos :) si construieste.

    RăspundețiȘtergere
  24. :)Multumesc frumos fly2sky
    E da uite esenta vietii noastre "Contruieste!"
    TOCMAI de aceea gandesc ..cum gandesc:)

    RăspundețiȘtergere
  25. Poti sa mai trimiti odata mesajul tau ca nu se pupu:)) la timpi:))
    si o sa-l sterg pe..vechi!

    RăspundețiȘtergere

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails