11 octombrie 2011

Despre libertate si scheme logice

Libertate..mult dorita, visata, ravnita, inteleasa si interpretata in mii de feluri. Ideal de viata pentru unii..fantezie neproductiva pentru altii. Oricum, nu putem sa nu ne dam seama de aspectul finit, limitat si limitativ al naturii noastre umane in contradictie cu aura de infinit a libertatii.
Inercand totusi sa impacam sufletul cu mintea..si sa ne facem suportabila viata pe pamant gasim libertatea in mintea noastra si o reducem la libertatea de a alege. Aparem in lumea asta dintr-o intamplare..o alegere a parintilor nostri si a sortii... a fi sau a nu fi..acceptam decizii gata pregatite..apoi incet..incepem sa alegem..sa ne construim propria noastra schema logica alcatuita din multe ramificatii. Si suntem liberi sa alegem de mici..aleg sa plang sau sa nu plang..sa mananc sau sa nu mananc ..sa ascult sau sa ma revolt. Luam permanent decizii ..ce interfereaza cu deciziile celor din jurul nostru.
 Mintea ne spune intotdeauna..ca sunt doua posibilitati...ca intr-o schema logica DA sau NU. Si privnd un pic mai departe..analizand consecintele putem alege, alegerea corspunzand momentului respectiv. Pentru ca datele se schimba permanent..conditiile sunt diferite..nu inseamna ca am face aceleasi alegeri in momente diferite. Si nici nu putem  "sari" de la un moment la altul, nu putem da timpul inainte sau inapoi..nu putem schimba conditiile in care ne aflam. Dar consider ca pentru momentul respectiv, fiecare acem LIBERTATEA de a alege..si ar trebui sa ne asumam alegerile. Sa ni le asumam si sa nu lasam loc regretelor. In asta consta libertatea mintii..in alegeri..Iar libertatea sufletului inseamna iubire. Suntem liberi cand putem iubi din tot sufletul. Cand  ne lasam cuprinsi de suparari, frustrari, invidii...inima ne e inlantuita.


16 comentarii:

  1. De câte ori facem o alegere ucidem un univers paralel, o variantă posibilă a realităţii.

    RăspundețiȘtergere
  2. Ar fi bine dacă am alege după scheme logice, dar câteodată luăm nişte hotărâri de care ne mirăm noi înşine mai târziu. Câteodată o nimerim, dar câteodată nu. Şi atunci iar revii la o alegere: renunţi, sau o iei de la capăt?

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu cred că libertatea face parte din acelaşi set de sentimente cu dragostea , iubirea , pacea , şi deci nu are nimic a face cu logica şi nici o alta schemă , e pur şi simplu , se trăieşte , se simte , se cultivă . Mă refer la toate astea ca sentiment şi nu ca acţiune pentru că tocmai deaceea nu se calculează şi adesea se greşeşte .

    RăspundețiȘtergere
  4. Alegi să plângi...; eu mai degrabă cred că este vorba despre o emoţie puternică, care nu poate fi controlată...

    RăspundețiȘtergere
  5. @Diana..frumos spus..alegerile sunt insa inevitabile..si alegand cream permanent noi si noi posibilitati..

    RăspundețiȘtergere
  6. @Peter..putine dintre algerile noastre le facem la modul constient..si in toate suntem influentati..de trecut, de factori externi. Orice alegere am facut-o a avut motivatia ei..si a fost buna pentru momentul respectiv. Cei care ne schimbam permanent suntem noi..si ar trebui sa ne cunoastem mai bine, sa fim mai constienti de ce facem anumite alegeri. Si da..revenim la unele alegeri..suntem prinsi de multe ori in cate o bucla..cat timp..pana cand.. :)

    RăspundețiȘtergere
  7. @SoriN..da..libertatea e pana la urma un sentiment. Ar fi fost mai corect sa scriu "Despre liberul arbitru si scheme logice" Insa si sentimentele sunt strans legate de actiunile noastre..de procesul mental. E greu spre imposibil sa simti libertatea cat timp nu crezi ca ai dreptul si libertatea de a alege..chiar daca spatiul nostru liber e mic.

    RăspundețiȘtergere
  8. @Catalin..corecta observatia..mai greu sa alegi mai ales cand e vorba de emotii puternice. Dar poti sa-ti dai seama de unde vin emotiile, de ce te afecteaza intr-un fel sau altul..si astfel poti schimba si reactia ta. Cum spuneam mai inainte..multe alegeri nu le facem noi..se produc la nivel inconstient. Tot asa am putea spune ca intreaga noastra viata nu poate fi controlata..dar tot avem fiecare modul propriu de manifestare si exprimare..unde mai putem schimba cate ceva.

    RăspundețiȘtergere
  9. Tot asa am putea spune ca intreaga noastra viata nu poate fi controlata..dar tot avem fiecare modul propriu de manifestare si exprimare..unde mai putem schimba cate ceva.

    RăspundețiȘtergere
  10. @Diana: totusi daca alegi sa NU alegi risti sa mori ca magarul lui Buridan, si asta, dupa parerea mea, nu este etic nici fata de tine, nici fata de societate.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Buridan's_ass

    RăspundețiȘtergere
  11. Iar libertatea sufletului inseamna iubire. Suntem liberi cand putem iubi din tot sufletul. Cand ne lasam cuprinsi de suparari, frustrari, invidii...inima ne e inlantuita.

    RăspundețiȘtergere
  12. Da, iubirea e singurul mod de a ne elibera. Avem nevoie de iubire ca de aer, si pentru a nu-i seca izvorul, trebuie sa ramanem conectati la frumusetea lumii, orice s-ar intampla. In fiecare clipa sa ne amintim sa simtim frumosul, mesajele din astral care ne sunt trimise pentru a ne ajuta sa nu ne ratacim! Te imbratisez.

    RăspundețiȘtergere
  13. @acuarele..iti multumesc ca imi amintesti..chiar aveam nevoie..in ultimul timp sunt prea prinsa si prea putin timp imi ramane pentru a simti frumosul..dar am grija sa nu uit totusi. Te imbratisez si eu cu drag...si sper sa ca pe viitor sa reusesc sa mentin legatura cu blogosfera..imi lipsesc oamenii frumosi din virtual :)

    RăspundețiȘtergere
  14. @fly2sky libertatea nu ar trebui ingradita...Cred cu tarie ca fiecare om are nevoie de oarecare libertate de miscare, nu privita in sensul rau...Si, da, uneori facem anumite alegeri noi, dar si viata le face "fara sa stim". Eu cred ca ne urmam un curs firesc in viata...Fiecare avem un destin...
    Ai grija de tine!

    RăspundețiȘtergere
  15. @Pifuneata..exact asta e ideea ca multe alegeri ni le face viata fara sa ne dam seama. Cu toate astea, trebuie sa ne dam seama cand si unde putem noi interveni..si sa nu ne lasam ingradita bruma de libertate ce o avem. Multumesc mult de gandul bun!

    RăspundețiȘtergere

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails