19 aprilie 2011

Slab vs. Puternic

Am mai scris ce cred eu despre notiunea de putere..am mai auzit pareri cum ca unii ar fi slabi..si altii puternici.

Vreau sa intaresc ideea ca nu exista om slab sau om puternic..toti avem puncte forte si slabiciuni..toti avem calitati si defecte..notiunile acestea prind contur doar privite dintr-un anumit unghi si pentru a te pozitiona in raport cu ceilalti. Exista doar perceptia noastra despre noi si despre ceilalti cum ca am fi slabi (pentru ca ne simtim slabi) sau ca am fi puternici. Iar perceptia noastra despre noi o transmitem implicit si altora, daca noi ne simtim puternici si altii ne vor simti puternici, daca noi ne simtim slabi..se va simti si slabiciunea noastra..si se va gasi cineva sa profite de ea pentru a-si intari propria iluzie ca e puternic. De cate ori nu ati intalnit oameni plini de calitati..dar perceputi ca fiind slabi in societate..si oameni cu o gramada de defecte..dar de temut si considerati puternici..?

Pana la urma cred ca aceasta perceptie a noastra e legata strict de increderea in sine. De aici rezulta simplu Puternic = Increzator, Optimist, Curajos, Luptator. Insa toate acestea bazandu-te pe punctele tale forte..nu pe slabiciunile altora...pentru ca altfel, in loc de puternic devii Arogant, Egoist, Temator, Rau.

Ni se inoculeaza ideea ca trebuie sa fim puternici, toti parintii iti doresc ca odraslele lor sa fie puternice..apoi societatea cu spiritul ei de competitie...insa nu ni se explica si nu ni se arata cum.

Pentru a fi puternic..trebuie sa privim in noi, sa ne vedem partile bune, frumoase, calitatile, sa ne identificam punctele slabe, sa le acceptam asa cum ne acceptam limitele noastre umane, sa ne iubim asa cum suntem. Insa de cele mai multe ori nu se intampla asa, avem proriile frustrari, propriile nemultumiri si in acelasi timp dorinta de a ne simti puternici. Atunci incepem sa ne luptam cu cei din jurul nostru cu toate mijloacele posibile pentru a ne hrani orgoliu, pentru a ne imbunatati imaginea noastra despre noi. Ranim, ne folosim de slabiciunile celorlalti pentru a le dovedi si mai ales pentru a ne dovedi ca suntem mai presus decat ei..ca sa reusim sa ne simtim bine noi cu noi. Insa efectul nu poate fi decat de scurta durata..cum se intampla atunci cand tratezi doar simptomele si nu cauza..si apoi e foarte posibil sa ne simtim iarasi slabi..si iarasi ne luptam cu ceilalti..si toata viata ni se transforma intr-o lupta fara sens, intr-o dorinta de a domina, de a controla, de a avea.

Cum se observa ca la ora actuala puterea e reprezentata in primul rand de bani..oamenii alearga disperati dupa bani, case, masini, pe motiv ca ar avea nevoie, pentru zile negre, ca se le asigure copiilor un viitor mai bun, cand de fapt e doar dorinta de a se simti putenici, realizati, de a-si ascunde slabiciunile..ce nu le pot accepta.

Omul e doar o fiinta slaba care vrea sa se simta puternic. Iar daca cineva pare puternic nu inseamna ca si este..de multe ori e o masca, un mod de manifestare ce incearca sa ascunda neincrederea, teama.

8 comentarii:

  1. Corect, as adauga faptul ca adevarata putere vine din puritatea sufletului...

    RăspundețiȘtergere
  2. asa este...cred ca puterea vine din lipsa fricii (frica de sau prin propriile slabiciuni)

    RăspundețiȘtergere
  3. acum depinde ce fel de putere. oameni puternici din punct de vedere decizional sau oameni puternici spiritual.
    Puternic spiritual, cred eu, ajungi cand ai deplina incredere in tine. Cand ai ajuns sa te cunosti cat de cat si sa fii capabil sa recunosti unde ai gresit.

    RăspundețiȘtergere
  4. @Nel..adevarata putere..pentru cei ce o recunosc ca fiind "adevarata". :)

    RăspundețiȘtergere
  5. @Shakuka..lipsa fricii insa trebuie imbinata cu aprecirea corecta a consecintelor..altfel un esec va genera pe viitor frica..si puterea va fi de scurta durata. :)

    RăspundețiȘtergere
  6. @Costin, bun venit! Asa e ..sunt mai multe aspecte ale puterii..am putea vorbi si de puterea interioara (similara cu cea spirituala)..si cea exterioara..care o exercitam in interactiunea cu ceilalti. Insa cred ca si in ce priveste puterea decizionala..ai nevoie de incredere in tine..in ce priveste capacitatea ta de a aprecia o situatie, de a evalua consecintele, de a lua decizia in timp util. Iar increderea se formeaza sau darama odata cu experienta, in functie de rezultatele deciziilor tale. Si e adevarat ca unii oameni sunt mai puternici la nivel decizional (barbatii s-ar incadra mai repede in aceasta categorie), iar altii au o putere interioara mai mare. :)

    RăspundețiȘtergere
  7. FLY,
    Sunt în grabă, vezi, asta este, tot alergăm ..
    Ținta mea este ziua de vineri, o vreau liniștită, bună- este ziua în care merg la mormintele părinților, trecând prin satul pe care mi-l doresc ca în visele mele de copil, cu ochii larg deschiși..apoi vreau să simt parfumul de zambile, învăluind locurile..și mai spre seară, să ajung într-o bisericuță, am descoperit-o în urmă cu trei ani.
    Îmi place să cânt prohodul, mă întâlnesc cu două colege de liceu și de facultate!
    Vezi, asta mă face puternică, de fapt , nu știu dacă, neapărat puternică..îmi dă acea frumusețe după care tânjesc.
    Îți doresc să afli frumusețea !

    RăspundețiȘtergere
  8. @INCERTITUDINI..multumesc ca te-ai oprit o clipa pentru a-mi impartasi din frumusetea ta :). Da...tot alergam..si uneori obosim..asa ca momentele de liniste sunt o binecuvantare. Frumusetea si puterea o gasim intr-adevar in noi..le caut si invat pe masura ce trece timpul sa le descopar. Sarbatori fericite sa ai!

    RăspundețiȘtergere

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails