1 aprilie 2011

Gandirea pozitiva - adevar sau pacaleala?

O problema care mi-am pus-o cu ceva timp in urma..auzind multe despre cum poate gandirea pozitiva sa iti schimbe viata...si care mi-am propus sa o impartasesc cu voi..azi, de ziua pacalelilor (pana nu-mi vin alte idei in minte ;) )

Cred in puterea gandului..dar cred mai ales in puterea emotiilor care insotesc gandurile..a energiei care o emana si care influenteaza ce se intampla in jurul tau. Gandurile le poti directiona ..insa putem oare prin intermediul gandurilor sa ne controlam emotiile..ce parca vin de undeva din subconstient?

O simpla repetare mecanica a unui gand..poate avea oare vreo influenta..daca nu este insotit si de o dorinta interioara..si de actiunile constiente care sa duca la implinirea acelui gand?

Multiplele feluri prin care am gasit promovata ideea de a te autosugestiona pentru a avea succes, pentru a deveni intr-un anume fel, pentru a reusi in viata...repetandu-ti de exemplu anumite fraze in fiecare zi (eventual in fata oglinzii)..nu au reusit sa ma convinga. Cum de altfel nici o religie sau o secta religioasa cu ale lor ritualuri nu am reusit sa o imbratisez. Pentru ca pur si simplu simteam ca m-as pacali pe mine..ca m-as minti de una singura. Schimbarile trebuie sa vina din interior..nu cred ca a-ti induce fortat prin autosugestie ceva ..poti sa obtii un rezultat satisfacator..cred ca doar iti creezi niste iluzii..insa avem noi nevoie de iluzii?

Un exemplu banal ar fi..durerea de cap..mi s-a spus .."nu te mai gandi la asta..gandeste-te in alta parte si o sa treaca" Intr-adevar poti sa uiti de durere pentru un timp (daca nu e foarte puternica), insa durerea nu va disparea..doar o percepi mai putin acuta. Sunt convinsa ca ceea ce gandim intentionat ne influenteaza..insa ne putem schimba doar perceptia noastra asupra unui lucru..nu lucrul in sine..prin ceea ce gandim in mod constient. Iar ceea ce devenim tine mai mult de subconstient..care e o mare necunoscuta greu de controlat prin gandirea constienta. Concentrandu-te asupra unui lucru in mod constient poti declansa mecanisme ale subconstientului care sa atraga efectul opus. Ca sa alungi durerea, ca sa schimbi ceva in general trebuie sa pornesti in primul rand de la cauze.
 
Cred ca asta facem de multe ori in viata..fugim de anumite efecte, incercam sa nu le vedem, sa le evitam..insa nu cautam cauza. Ne multumim sa luam pastile de gandire pozitiva..sa ne anesteziem simturile..in loc sa cautam in interiorul nostru pentru a vedea ce nu e in regula. Gandirea pozitiva e adevar doar daca e insotita de simtire pozitiva..daca nu..mi se pare doar o frumoasa pacaleala de aprilie. :)

27 de comentarii:

  1. :)
    sarut'mana, Fly!

    Da, gandirea pozitiva poate avea efect asupra intregului organism uman, insa ca in oricare alt "domeniu" cu limita. Adica nu in exces.
    Se spune ca acest minunat mecanism numit creier nu stie sa faca distinctia intre real sau non real, si ca un gand bine inradacinat va fi interpretat de catre creier ca ceva real, si va actiona in consecinta.
    Spre exemplu: s-au facut neshte studii pe cativa subiecti - o grupa se ducea periodic la sala, lucarand asupra muschilor abdominali; o alta grupa statea bine merci acasa, pe o canapea si gandea ca este la sala si ca face exercitii pentru muschii abdominali.
    Rezultatul a fost uimitor.
    Muschii sedentarilor s-au aratat a fi "lucrati" ca si cum ar fi fost la sala.

    Pe de alta parte, se poate ajunge si la ceea ce ai spus tu foarte bine: "anestezierea simturilor".
    In fapt NLP-ul cu acest aspect se ocupa, desi premisa care ne este prezentata este cea de a imbunatati viata umana.
    Dincolo de "aparenta" imbunatatire umana, se ascunde noul tip de dresaj mental. Numai ca acum fiecare individ "va lucra singur-singurel" la autodresare (adica cu mana lui).

    S-a dovedit ca "placebo" lucreaza uneori mai bine decat orice medicament.
    In fapt, credinta asa actioneaza. Rugaciunile si increderea "oarba" ca providenta te va salva este "placebo", aidoma cu bulina minune (adica medicament anti orice patologie).

    Important este ca omul sa creada, nu sa se prefaca, adica in interiorul creierasului lui sa creada, altfel, pacaleala de suprafata nu tine.
    Asa se intampla si cu bioenergoterapeutii...
    :)

    O gandire pozitivia nu dauneaza nimanui, dar in limitele firesti.
    O exagerare in acest sens poate "dauna grav sanatatii"... va exista momente in care "gandirea pozitiva" nu va mai functiona, pentru ca viata va veni cu o circumstanta careia va trebui sa-i faci fata rational, la modul concret, real... si te trezesti ca toata "cladirea de nisip" construita in pozitivism se darama.
    Sunt nenumarate cazuri, pe care nu le expune nimeni, pentru ca nimeni nu are interes.

    Frumos subiect si de ACTUALITATE.
    :)

    RăspundețiȘtergere
  2. @andreiule..mai ca ma tenteaza si pe mine sa fac experimentul cu sala :)) Recunosc ca am fost cam circumspecta la idei de genul acesta si nu le-am pus in practica. Dar o sa incerc sa mai citesc cate ceva despre domeniul acesta.

    RăspundețiȘtergere
  3. :)
    in tot ce se vehiculeaza este si o parte pozitiva, benefica, atata timp cat se pastreaza masura.
    Eu nu am experimentat "sala", insa am experimentat ideea ca ma misc, avand in vedere ca stau foarte mult timp pe scaun.
    Functioneaza... pana la un anumit nivel.
    Nu poti "pacali" organismul la infinit. Are nevoie de miscare reala. De ce spun ca nu poti "pacali" organismul la infint?
    Pentru ca gandul nu poate acoperi, zic eu, toate amanuntele unei miscari reale, astfel incat sa puna in functiune toate mecanismele care functioneaza intr-o miscare reala.
    :)
    Si eu ma mai documentez, chiar daca am o parere extrem de negativa la adresa NLP-ului, privit in ansamblu!
    :))
    Un sfarsit de saptamana minunat.

    RăspundețiȘtergere
  4. O durere mare trece cu una si mai mare !

    RăspundețiȘtergere
  5. @Andrei..adevarul e ca nici mie nu-mi place ideea de "pacaleala"..Si mai cred ca orice vine nenatural, nefiresc..impus..mai devreme sau mai tarziu va declansa o reactie inversa. Da e bine sa ne canalizam spre lucruri pozitive..sa gandim frumos, insa sa avem grija sa nu ne mintim pe noi :)

    RăspundețiȘtergere
  6. @Invizibilule...mare adevar grait-ai! Asa ca sa ne bucuram de ce avem ..ca intotdeauna se poate si mai rau.:)

    RăspundețiȘtergere
  7. cred ca lumea incepe sa se prinda cu privire la "gandirea pozitiva"! ceea ce e bine! eu am inlocuit "gandire pozitiva" cu gandire sanatoasa!

    RăspundețiȘtergere
  8. este important sa crezi cu adevarat in ceea ce gandesti cum de altfel spunea si andrei...
    gandurile negative au mai multa forta...se spune ca de ce-ti este frica nu scapi...si asa se intampla pentru ca teama da forta gandurilor si astfel...rotitele se misca si ajungi sa crezi ca e ceva paranormal in asta...
    uneori cred ca este mai bine ca nu constientizam puterea gandului...

    RăspundețiȘtergere
  9. Foarte interesant subiectul! Sunt de acord cu tine. Eu pe propria piele am experimentat încercarea de a gândi pozitiv, dar forțat, pentru că practic eu nu simțeam asta.
    La fel cum nu sunt de acord nici cu faptul că un gând negativ atrage efecte negative.
    Apropo de subiect cumva, mie documentarul acela, ”The secret”, mi se pare o mare prostie si o mare păcăleală. Dar e doar opinia mea și sunt mulți cei care mă pot contrazice.
    Psihologia e un domeniu fantastic, dar unele exerciții propuse de psihologi, eu consider că nu au efect când mintea sau simțirea omului refuză asta ori nu asimilează, ca să spun așa.

    RăspundețiȘtergere
  10. ... cauza din noi sau din jurul nostru. Cu o gândire pozitivă o poţi "păcăli" pe cea din tine, dar cu cealaltă ce te faci? Realitatea nu poate fi ignorată pentru prea mult timp. Te salţi pe dinăuntru, ca să ai de unde cădea ... înafară.
    Am încercat, a mers ... dar nu în orice situaţie.
    La urma urmei, gândirea pozitivă nu o exclude pe cea realistă...

    RăspundețiȘtergere
  11. Si eu spun ca "The secert" are niste "hibe". ma gandesc, dupa ce am vazut de vreo 8 ori filmul, ca sunt acolo lucurui care nu sunt chiar adevrate. Nu pot sa cred ca cineva care gandeste pozitiv se poate imbogati, mai devreme sau mai tarziu doar prin puterea gandului. As putea sa dau cateva exemple de oameni bogati chiar de aici din Romania care nu gandesc chiar pozotiv. Ei nu au facut banii gandind pozitiv, ba dimpotriva, si totsui sunt putred de bogati.Deci la partea financiara :exclus.
    Dar, in alta oridne de idei cred in gandirea pozitiva.Ne ajuta s ane imbunatatim viat dar, in niciun caz, pe plan financiar.
    Si sa nu uitma ca gandirea pozitiva mai depinde si de o gramada de factori externi, pe care cu greu ii putem tine in frau.

    RăspundețiȘtergere
  12. Gandirea pozitiva e un mod de viata si bineinteles ca implica si simtirea pozitiva.
    Trebuie sa avem grija la tot ceea ce emitem. Cuvintele urate, uitaturile intepacioase, intunecate, gandurile rele, toate ataca, implicit pe emitent.
    E o vorba: " Cum tragi, asa ajungi", destul de adevarata.

    RăspundețiȘtergere
  13. Când "a gândi pozitiv" devine o obisnuinta, un mod natural de viata si nu un exercitui fortat pentru o anumita situatie (de genul "o fac si pe asta, ca doar ce as avea de pierdut")atunci totul se va limpezi, viata va deveni frumoasa! Doar atunci viata este adevarata si nu o autopacaleala!

    RăspundețiȘtergere
  14. Nu atât gândirea pozitiva cât "puterea gândului" cum spui tu. Stiu de la un psihiatru (Acad. Prof Dr Dumitru Constantin Dulcan, e bine sa cititi ce-a scris, noi l-am cunoscut) ca gândul ti se întoarce. Daca-i bun ai de câstigat. Iar blestemele tale te vor face sa suferi si pe tine.

    RăspundețiȘtergere
  15. Cred că ne amăgim , sperând că este posibil să-ți controlezi toate stările. Mi-am creat obișnuința, iată- obișnuința - de a gândi pozitiv, prin concentrare.
    Merge, dar nu totdeauna.
    O singură dată, la un examen, la care știam un singur subiect, iar profesorul nu trecea pe nimeni, indiferent cât de bine cunoștea celălalt subiect, am gândit cu tărie că trebuie să iau examenul.
    M-am uitat în ochii profesorului, nu-mi venea să cred că sunt în stare- și,probabil că n-o să mă crezi, dar crede-mă, am citit răspunsurile la întrebările puse , în privirea lui.
    Era vorba despre Fonetica instrumentală!

    RăspundețiȘtergere
  16. @Donca..unii se prind de la inceput..multi altii insa cred tot ce aud. Tare bine spus "gandire sanatoasa"! :)

    RăspundețiȘtergere
  17. @pandhora..tare bine ai adus in discutie gandirea negativa. Si ceea ce spui tu intareste ideea mea..ca ceea ce simti e mai important "teama da forta gandurilor" Si sentimentele negative par a fi uneori mai puternice. Deci nu e suficient sa gandim pozitiv..sau sanatos :)..daca nu inlaturam intai sentimentele negative care ne incearca..teama, neincrederea. Ce e interesant..daca indreptandu-ti ganduri negative catre cineva, fara ca acesta sa stie..si daca persona respectiva nu are teama..il poti influenta sau nu?..cu privire la asta nu am inca o opinie..

    RăspundețiȘtergere
  18. @Diana..da..si eu cred ca simplul gand pozitiv sau negativ nu atrage aceleasi efecte...dar cred ca ceea ce simti..increderea sau teama ..ne influenteaza si se transmit celor din jurul nostru facandu-ne puternici sau vulnerabili. Am vazut si eu mai demult "the Secret"..si ca de obicei..iau doar o parte de adevar din ceea ce vad..partea care se pliaza pe logica si bunul meu simt. In mod clar atragem anumite lucruri in viata noastra..dar le atragem si prin felul nostru de a fi..prin ceea ce suntem inzestrati sau am mostenit ..mai putin prin actiunea constienta a noastra. Pentru a atrage ceva..toata fiinta noastra trebuie sa se indrepte spre acel lucru..mai degraba inconstient decat constient..nu doar gandul.

    RăspundețiȘtergere
  19. @minoki..foarte adevarat..factorii externi ne afecteaza foarte mult..si ceea ce putem influenta este in principal starea noastra :)
    Ai "lovit" la fix partea cu imbogatitul :)) Mai interesant e ca multi se imbogatesc din vanzarea ideilor cu "gandirea pozitiva"..cu "calea sigura spre succes" sau "cum sa atragi banii in viata ta" etc.:)
    Cat despre exemplele de la noi din tara..fara cuvinte..orice..numai de gandire pozitiva nu e. Daca esti preocupat de partea materiala si iti pui ambitia si mintea la contributie..poti sa "atragi" ceva bani..dar nu are legatura cu gandirea pozitiva. Mai mult..se spune ca "banul-ochiul dracului" :))

    RăspundețiȘtergere
  20. @Danielle..mi-a placut cum ai spus "Te salţi pe dinăuntru, ca să ai de unde cădea ... înafară". Off..am avut si eu sentimentul acesta. Gandirea realista..care se indreapta spre ce e bun si frumos in lumea asta..mi se pare cea mai sanatoasa. :)

    RăspundețiȘtergere
  21. @acuarele.."trebuie sa avem grija la tot ceea ce emitem"..de acord..dar pentru asta trebuie mai intai sa avem grija de noi..de ceea ce suntem. Si pentru asta avem nevoie si de oameni frumosi in jurul nostru :)

    RăspundețiȘtergere
  22. @Carmen..minunat spus.."un mod natural de viata" Si parca pentru asta ar trebui sa fim si mai aproape de natura :) Cred ca asta e cel mai important "o viata adevarata" De la tine simt cum zboara gandurile bune ;)

    RăspundețiȘtergere
  23. @Dan..poate o sa reusesc odata sa citesc si asta..si mai multe in domeniu. Si undeva in sinea mea mai cred si ca gandurile bune sau rele ti se intorc..desi uneori nu mi se pare chiar echitabila viata asta. Numai ganduri bune iti doresc!

    RăspundețiȘtergere
  24. @Incertitudini..cred in puterea gandurilor..si cred ca pot fi transmise insa mai mult sub forma de stari decat ceva concret :). Imi amintesc ca pe vremea liceului faceam si eu experimente de genul acesta :)) Citeam si Pavel Corut..atunci aparuse. Insa tot atunci am realizat ca nu ceea ce gandesc..pe ce ma concentrez mai mult..mi se indeplineste..ci de multe ori atunci cand nu ma gandesc la ceva..dar probabil undeva in subconstientul meu imi doresc :)

    RăspundețiȘtergere
  25. daca"nu are teama"cum spui tu...e ca si cum ai bate la o usa inchisa...
    sigur...sunt oameni antrenati sa "patrunda"orice platosa...dar gandul unui om obisnuit...chiar si negativ fiind iti poate da cel mult o stare de disconfort asa cum un gand bun are un efect placut sau inviorator...
    mai exista un aspect interesant...puterea gandului data de o multime (adunare) de oameni...cum se intampla in biserici de exemplu...la slujbe emotia este destul de mare pentru ca incarcatura emotionala a fiecarei persoane de acolo este destul de mare...
    si in acest caz reciproca este valabila..

    RăspundețiȘtergere
  26. Si oare cum reusesc oamenii aceia antrenati sa patrunda..daca usa e inchisa.. Gasesc probabil o fereastra ceva deschisa..sau.. pe horn :) Aici e inca o zona de umbra..e clar ca sunt oameni care controleaza mai bine si influenteaza..dar oare nu e ca si cum te joci cu focul?

    RăspundețiȘtergere
  27. gandirea pozitiva este un adevar. important este sa ai incredere in fortele proprii.

    RăspundețiȘtergere

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails