19 noiembrie 2010

Despre toleranta si religia in scoala

Revin asupra postarii anterioare in care erau enuntate principiile tolerantei de catre Statele Membre ale Organizatiei Natiunilor Unite pentru Educatie, Stiinta si Cultura si asupra modului in care sunt aplicate aceste principii in tara noastra in ceea ce priveste educatia:

Principiul:

4.2. Educatia in sensul de a fi tolerant trebuie sa fie considerata un imperativ prioritar; iata de ce trebuie sa fie promovate metodele sistematice si rationale de predare a tolerantei care sa se adreseze la sursele culturale, sociale, economice, politice si religioase ale intolerantei, surse care tocmai constituie cauzele fundamentale ale violentei si excluderii. Politicile si programele tolerantei atat intre indivizi cit si intre grupurile etnice, sociale, culturale, religioase si lingvistice si natiuni.

4.3. Educatia in domeniul tolerantei urmeaza a viza contracararea influentelor care ar duce la frica si excluderea altora si trebuie sa-i ajute pe tineri sa-si dezvolte capacitatile de a-si formula o parere proprie, de a avea o reflexie critica si de a judeca in termeni etici.
 Sursa: http://legislatie.resurse-pentru-democratie.org/principii_toleranta.php


Cum se intampla in realitate: 




"Comisia de învăţământ a adoptat ieri, 30 aprilie 2010, cu modificări, articolul 17 din proiectul Educaţiei referitor la disciplina religiei.

Membrii forului au stabilit, la alineatul 1 că religia, ca disciplină şcolară în învăţământul primar, gimnazial, liceal şi profesional, este parte a trunchiului comun.

Potrivit alineatului 2 admis de Comisie, „la solicitarea scrisă a părintelui, tutorelui sau a elevului dacă este major, acesta poate să nu frecventeze orele de religie”.

Deputaţii au eliminat alineatul ale 3-lea din proiectul Guvernului, care stipula că, „la cerere, în locul orei de religie, elevii pot urma cursuri de istoria religiilor, istoria culturii şi artelor sau alte cursuri utile în formarea comportamentului etic, social sau comunitar”.
Sursa: http://www.stiri.lacasuriortodoxe.ro/religia-in-scoala/3037-religia-parte-a-trunchiului-comun-s-a-eliminat-din-proiectul-legii-educatiei-posibilitatea-ca-elevii-sa-poata-urma-alte-cursuri-in-locul-celui-de-religie.html 


Iata deci exemplul clar de promovare a intolerantei fata de alte religii decat cea ortodoxa. Principiile religioase la originea lor ar trebui sa promoveze toleranta..insa dupa cum s-a vazut in istorie..de multe ori au fost folosite pentru a institui intoleranta (vezi Cruciadele, vezi conflictele din tarile islamice).


Predarea religiei in scoli...se spune ca este benefica pentru copii pentru ca ii aduce mai aproape de valorile fundamental crestine..insa ceea ce se intampla de fapt este o indoctrinare. Pentru ca nu se predau numai principii..nu se preda religia ca o informare..ci se preda cum sa devii bun crestin, ce ritualuri trebuie sa urmezi. Si inca de la varste fragede..cand copii sunt in perioada de asimilare si capacitatea de a analiza obiectiv e inca scazuta.
Din intamplare sunt ortodoxa. Pentru ca tatal meu a fost ortodox, pentru ca multi romani sunt ortodocsi. Insa ca multi altii..respect mai mult niste traditii..niste principii.. si mai putin ritualurile bisericesti. Apreciez oamenii de orice religie..atunci cand vad ei ei bunatate, iubire si toleranta. Si am intalnit astfel de oameni..de diverse religii sau culte religioase. Imi doresc ca si copiii mei sa fie la fel de deschisi in aceasta privinta. Baiatul meu e in clasa a doua si imi spune ca el vrea sa devina foarte credincios. De mic spune ingerasul..acum se roaga seara..si nu l-am tulburat din asta..pentru ca le face din tot sufletul lui minunat de copil. Dar intr-o zi ne-a spus ca noi suntem pacatosi pentru ca nu mergem duminica la biserica. I-am explicat ca D-zeu iubeste oamenii buni si faptele bune..si ca le asculta gandurile si rugaciunile oriunde s-ar afla. Ceea ce aud ei la scoala e foarte important..si nu e bine sa ii bulversezi..insa e bine sa cunoasca si alte opinii, sa gandeasca liber si sa aiba curajul de a alege ce e potrivit pentru ei.

Sa presupunem ca aveam alta orientare religioasa..sau aprtineam unei "secte" cum se mai spune. Singura optiune care as avea-o ar fi sa fac o solicitare scrisa pentru ca baiatul meu sa nu participe la orele de religie. Daca s-ar intampla asa..cu siguranta el s-ar simti marginalizat si ar suferi, iar in plus..nevand alte optiuni, in orele de religie ar trebui sa merg sa-l iau de la scoala si apoi sa il duc inapoi. Cum se mai respecta astfel articolul de mai sus: "Educatia in domeniul tolerantei urmeaza a viza contracararea influentelor care ar duce la frica si excluderea altora"?

Sustin parerile care spun ca in scoala ar trebui predata doar o istorie a religiilor, chiar sa se insiste pe istoria crestinismului, insa fara a indoctrina si la o varsta cand copilul poate sa isi formeze opinii proprii, nu incepand cu clasele primare. Educatie religioasa speciala pentru copii poate fi facuta in biserici...si cine vrea isi poate duce copiii acolo. Scolile de stat n-ar trebui sa favorizeze indoctrinarea..si incep sa le dau dreptate celor care spun ca se incearca inlocuirea doctrinei comunisme cu cea ortodoxa...iar in locul tablourilor cu Ceausescu s-au pus icoane.


Sunt de parere ca in scoli in primul rand ar trebui sa invatam intai ce inseamna TOLERANTA. Propun o dezbatere pe aceasta tema.




   

16 comentarii:

  1. interesant,eu as propune ca orele de religie din scoli sa se transforme in ore de istoria religiilor, cultura generala si toleranta religioasa...
    si totusi, ce se intampla la orele de religie (crestina) nu-i nimic fatza de indoctrinarea de acum sute de ani, si iarasi nu-i nimic fatza de indoctrinarea curenta a copiilor musulmani din tari islamice.

    RăspundețiȘtergere
  2. @spunea..problema e ca efectele nu se vad imediat..ci in ani..iar fata de tarile islamice suntem prea diferiti ca sa facem asa comparatii..dar eu tot zic ca e o directie gresita. Si as fi de acord cu propunerea ta. :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu @spunea, ci @shakuka :))
    la ce te referi cand spui "fata de tarile islamice suntem prea diferiti ca sa facem asa comparatii"? fenomenul e prezent peste tot

    RăspundețiȘtergere
  4. :)))..scuza-ma shakuka..sunt cam aiurita..oricum inimioara nu stiam sa o tastez. :)
    Consider ca suntem diferiti in sensul ca religia nu e atat de pregnanta ca mod de viata..iar punctele noastre de reper in acest sens ar trebui sa fie statele europene. Ori..se pare ca o luam in sens invers..spre indoctrinare ca in tarile islamice. Asta e parerea mea..din cat percep eu..tu probabil poti sa spui mai multe despre tarile islamice.

    RăspundețiȘtergere
  5. Eu cred ca religia este o plaga, in general.
    Sisteme de gandire, poate chiar sisteme filosofice, ok, poti sa fii de acord cu ele sau nu, credintele le poti primi in sufletul tau sau refuza sa le faci parte din tine, dar RELIGIA, in general, orice fel de religie, e ceva impus. Ori aici e deja o greseala fatala.

    RăspundețiȘtergere
  6. Lorelei, eu nu as spune ca e o plaga..insa de multe ori e prost interpretata si folosita pentru a manipula.

    RăspundețiȘtergere
  7. Eu am făcut Istoria Religiilor în anul al III-lea de facultate; a fost curs opţional; cel mai stufos curs...

    RăspundețiȘtergere
  8. sunt lucruri care se intampla in Romania zilelor noastre si e trist ca nu se ofera copiilor posibilitatea de a trai diversitatea in toate formele ei.
    fapt real: la scoala in care canva am fost si eu eleva, de cativa ani coridoarele scolii s-au umplut de icoane, pilde si invataminte ortodoxe. e drept ca cei mai multi sunt ortodocsi, raman insa "descoperite", nespuse, nepracticate toleranta, respectul pentru cel diferit, minoritar.
    ce se va intampla cu cei majoritari, dar cu cei "altfel"?...vor invata sa stea deoparte, departe de cel diferit, vor invata ca nici macar un suras nu e neconditionat? ci cere...cere! (aici cerintele se vor tria in functie de familia de provenienta, educatia si altele).
    asa cum citeam, un copil nu are capacitatea de a discerne, nu are inca formata o gandire critica
    (nici nu e necesar decat atat cat e indispensabil sarcinilor specifice varstei; in rest sa i lasam pe copii sa-si pastreze inocenta si curatul specifice lor),
    astfel incat consecintele pot lasa urme sub forma prejudecatilor, criticismului, competitiei lipsita de fair-play, acerba chiar, observ uneori, in noile generatii.

    RăspundețiȘtergere
  9. @Catalin..ai si tu dreptate..insa o istorie a religiilor se poate preda si mai sintetizat..in functie de varsta copilului..si nu in clasele primare..ci ultimele clase din gimnaziu sau in liceu. In clasele primare mai bine ar desena sau canta mai mult... descoperind frumosul te apropii de D-zeu :)

    RăspundețiȘtergere
  10. @Kitty..tare bine ai spus "sa-i lasam pe copii sa-si pastreze inocenta si curatul specifice lor"

    RăspundețiȘtergere
  11. Buna ziua,
    Sunteti interesata de un schimb de link/includerea in blogroll pt acest site si celelalte 2?
    Pentru mai multe detalii va rog sa ma contactati pe blogul meu.
    Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  12. Bună seara!
    N-aș amesteca problemele, în sensul că religia trebuie să-și aibă rolul ei!
    Nu așa cum se ”predă” în multe școli.Recunosc că nu m-am gândit niciodată foarte serios la tema asta..dar îmi amintesc foarte multe discuții cu elevii claselor la care am fost dirigintă- la ora de religie se copiază, se șoptește, se chiulește..adică, tot ce poate face rău un copil la alte ore, este valabil și pentru religie.
    Nu mai vorbesc de faptul că, discutând ” Miorița”, le-am sugerat copiilor să abordeze tema morții și la religie.
    Răspunsul i-a dezarmat- tema nu este prevăzută în programă...

    În legătură cu toleranța, cred că aveți perfectă dreptate, copiii ar trebui să învețe la școală să fie buni, corecți, toleranți, înțelegători.
    Mulți află acasă lucruri grave.
    Eu am mare încredere în școală.
    Trebuie să vină, totuși, timpul ca școala să se situeze acolo unde îi este locul.
    Adică să fie prioritară!

    RăspundețiȘtergere
  13. @Incertitudini, eu cred ca religia trebuie sa isi aiba locul care il alege fiecare. Si ca nu ar trebui amestecata cu scoala. Intr-adevar poate sa aiba un rol bun..daca este bine inteleasa si, cum bine ai relevat, periculos este modul in care se preda in multe scoli..si asta poate duce spre indoctrinare.
    Si eu am incredere si speranta in scoala(pana acum..si e legata de strict de invatatoarele baiatului meu) ..are impact covarsitor in viata copiilor ..si tocmai de aceea cred ca ar trebui impartialitate in aspecte delicate cum e religia.

    RăspundețiȘtergere
  14. Eu sunt de parere ca religia este instrument de manipulare, si nu doar in scoala.
    Copilul meu stie ca Dumnezeu nu exista. Adica exista pretutindeni si in toate... Cand va ajunge la scoala, sper sa pot sa o sustrag de la orele de religie.

    RăspundețiȘtergere
  15. @acuarele..devine tot mai clara manipularea..inainte eram in bucatarie si auzeam la televizor..voci de preoti..de ziua nationala..in fine.
    Nu stiu cum e mai bine..baiatul meu e asa de "prins"..pune suflet..nu vreau sa-l derutez prea tare..doar o sa-i arat frumos..pe masura ce creste..si alte aspecte..iar intr-o zi va alege singur :)

    RăspundețiȘtergere
  16. Daca au reusit deja sa-l atraga, e bine sa-l lasi, sa nu-l tulburi. Cum spui si tu, va intelege... si va alege... mai tarziu.

    RăspundețiȘtergere

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails