8 mai 2010

Leapsa cu definitii

Nu stiu cum se face, dar tetris imi paseaza exact lepsele care imi plac (am vazut pe bloguri si lepse pe care nu cred ca le-as face), asa ca raspund si de aceasta data cu bucurie (desi cu o oarecare intarziere e drept).  Iar leapsa aceasta o gasesc mai deosebita si orginala, in sensul ca are o singura regula si iti da libertatea de a vorbi despre ce vrei tu, iar cum eu nu ma impac cu prea multe reguli, e tocmai pe gustul meu. Si poate tocmai de aceea nu e asa usoara, regulile te mai scapa de efortul de a lua anumite decizii, de a gandi, de a alege, iar libertatea te poate pune in mare incurcatura. Asa ca mi-am propus sa astept o zi cu inspiratie sa o fac. Cu inspiratie poetica... Asteptam muza...Si trece o zi, doua...saptamani...dar muza nici gand sa apara. Am pierdut-o?..Am avut-o vreodata?.. Am zarit-o in treacat in anii adolescentei..ivita probabil din naivitatea acelor ani, din cartile pe care le citeam, din vise si emotii. Insa m-am indepartat de ea.. sau ea de mine.. Cu toate acestea, m-am hotarat sa incerc niste definitii, si poate.. cu timpul.. o sa ma simt mai inspirata si o sa revin la leapsa asta.
   
  "Regula jocului e clară, dai o definiție, apoi alegi un cuvânt din definiția ta și mergi mai departe!"

Pornesc de la ultima definitie a lui tetris: 

"Ce sunt luptele? Nebuniile inutile in care ne aruncam zilnic, fiindca nu vedem ce este cu adevarat important.

Ce inseamna a vedea?"

A vedea - a fi sensibil la caldura culorilor si la conturul formelor, apoi a distinge nuante, armonii, dizarmonii, a le asocia cu ganduri si sentimente.

Ce e culoarea?

Culoarea - imbinarea dintre lumina si materie, raze de soare filtrate prin stropi de apa ce imbratiseaza fiecare particica din acest pamant.

Ce e lumina?

Lumina - fotoni treziti din umbra intunericului, atrasi intr-un dans ametitor spre soare.

Ce e umbra?

Umbra - o stare intemediara dintre lumina si intuneric...tot ceea ce vedem noi de fapt sunt umbre de diferite densitati.

Ce e intunericul?

Intunericul - nu stim ce e pentru ca nu-l putem vedea..dar fara el ar exista oare lumina? 

Ce inseamna a vedea?
 
Si asa mi-am amintit o poezie de-a lui Lucian Blaga:

 

Lumina raiului

Spre soare râd!
Eu nu-mi am inima în cap,
nici creieri n-am în inimă.
Sunt beat de lume şi-s pagân!
Dar oare ar rodi-n ogorul meu
atâta râs făr'de căldura raului?
Şi-ar înflori pe buza ta atâta vrajă,
de n-ai fi frământată,
Sfânto,
de voluptatea-ascunsă a păcatului?
Ca un eretic stau pe gânduri şi mă-ntreb:
De unde-şi are raiul -
lumina? - Ştiu: Îl luminează iadul
cu flăcările lui!






Leapsa aceasta o dau mai departe tuturor celor carora le va face placere sa raspunda la ea, si indraznesc sa sper ca printre ei vor fi lolita, rontziki, DoarEu, shakuka, pheideas, saturnianul.


Interesanta leapsa, simpla sau complicata, dupa cum vrea fiecare. Ca si in viata la urma urmei, pornesti de la un context dat, apoi alegi ceva ce iti place, cu care te identifici, iar de acolo construiesti mai departe. Sunt alegerile tale..care vor determina alte alegeri. Poti sa-ti trasezi o directie, dar nu stii daca o vei respecta, acum alegi ceva...ceea ce ai ales da nastere la idei, situatii noi, care nu stii dinainte cum te vor influenata si ce vei alege in continuare. Si putem alege cai simple, cu rezultat previzibil, sau mai intortocheate, pline de surprize si neprevazut. De noi depinde.

11 comentarii:

  1. Multumesc mult de preluare.
    Eu cred ca muza e tot langa tine, dupa cat de frumos scrii!

    RăspundețiȘtergere
  2. ooh...subtil.. o sa iti raspund mai tarziu, un weekend placut!

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu multumesc tetris, muza e prin blogosfera, am gasit-o si pe blogul tau..si i-am adulmecat apoi umbra.

    RăspundețiȘtergere
  4. @shakuka, weekend placut si tie!

    RăspundețiȘtergere
  5. Interesant...e de gândit la leapşa asta şi am să mă execut cât de curând, într-o zi cu inspiraţie :) Mulţam!

    Nu ştiu dacă am apucat să scriu un comment expres că mi-am schimbat adresa şi acum sunt de găsit la www.rontziki.ro, aşa că am rugămintea de a modifica adresa din blogrol :) Nu va mai părea că n-am mai scris de o lună :)))

    RăspundețiȘtergere
  6. @Rontziki..cu placere, iar inspiratia cu siguranta nu e departe de tine :) Am descoperit noua ta adresa dar n-am apucat eu sa-mi acualizez blogrolul, m-am pus doar acolo la "persoane intersate". Remediez imediat :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Felicitari pentru transpunerea acestei lepse intr-o calatorie prin labirintul cuvintelor purtatoare de esente!
    O intrebare mi s-a ivit in urma lecturii: cat de lunga poate fi leapsa, cate secvente de definitii-intrebari poate avea?
    E tare creativ acest exercitiu de inspiratie :)

    RăspundețiȘtergere
  8. Multumesc pescarusule argintiu :), leapsa poate avea cate definitii vrei, te"legi" de un cuvant apoi esti liber (ca pescarusul) de aceea mi-a placut si mie, si inca ceva..o poti relua de cate ori iti face placere.

    RăspundețiȘtergere
  9. Eu cu definitia Vietii:
    "Lumea e un abator gaurit de sex"...
    cred ca nu prea am ce sa caut pe aici.in aparenta

    RăspundețiȘtergere
  10. Joker, esti binevenit, chiar daca privesti lumea din alta perspectiva. Dur cuvant "abator" si poza sangerand...vrei sa provoci fiori!? Si poti prelua leapsa daca-ti face placere :).

    RăspundețiȘtergere

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails