23 decembrie 2009

Despre democratie



20 de ani de democratie. E mult...e putin…cert este ca mai avem multe de invatat. Si ca poate am inceput sa uitam. Acum 20 de ani scapam de tiranie..si cred ca deja am inceput sa uitam ce inseamna tirania. Am castigat o anumita libertate...si inca n-am reusit sa invatam sa o folosim. Traim bune si rele, insa nu stiu cum se face ca raul e intotdeauna mai vizibil. Denigram, ne plangem de clasa politica, de situatia economica…cu greu mai gasim ceva bun si frumos in toate astea. E normal sa tindem spre mai bine…dar o putem face intr-un mod pozitiv, implicandu-ne, cautand sa facem ceva bun…nu doar blamand.

Cel mai frumos lucru pe care ni l-a oferit democratia este libertatea de informare si libertatea de exprimare. E un lucru cu care ne-am obisnuit si care poate nu-l mai apreciem. Ca odata cu democratia am importat si aspectele ei negative si am permis dezvoltarea unor metehne ale societatii noastra e iarasi foarte adevarat.
Democratia, pe langa cadrul legislativ si institutional, mai are nevoie de oameni care sa inteleaga si sa participe la formarea democrartiei. Ori asta e cel mai greu la noi…sa-i inveti pe oameni sa se comporte ca atare.

Nu o sa insist pera mult pe teoria democratiei, s-a vorbit si se vorbeste mult de asta, insa as vrea sa amintesc cateva idei care le-am gasit simplu si clar exprimate in cartea lui Alexis de Tocqueville “Despre democraţie în America”...pe care am citit-o cu vreo 10 ani in urma...si care imi vin in minte cand e vorba de democratie sau de alegeri.

Una ar fi aceea ca o premisa a democratiei este “egalitatea de conditii” asigurarea egalitatii de sanse precum si egalitatea in drepturi. Aceasta egalitate de conditii a fost mai aproape de realitatea din America de acum 200 de ani, insa .. in statele cu un trecut dictatorial..greu de ajuns la asa ceva. Chiar daca s-au introdus conditiile legislative specifice democratiei, coruptia, nepotismul a jucat un rol important. Se pornea de la ideea ca orice om poate deveni presedintele Statelor Unite..cand ma gandesc daca am putea spune asta despre Romania…imi vine sa zambesc. Asadar cred ca una din cauzele nereusitei democratiilor importate a fost aceea ca nu a existat acea egalitate de conditii.

Pe langa asta esenta democratiei o constituie participarea cetatenilor la viata publica ceea ce presupune, preocupare pentru problemele comunitatii, responsabilitate, interes pentru evenimentele sociale majore dezbatute in mass-media si chiar angajare politica. Cetatenii trebuie sa aiba dreptul la opinii proprii si totodata sa se bucure de securitatea personala, a bunurilor, libertatea de exprimare, dreptul de a-si alege conducatorii si de a decide in probleme de interes public. Din punct de vedere teoretic avem aceasta libertatae, insa practic cat o punem in aplicare? Libertate de exprimare exista…insa nu exista intotdeauna interesul si curajul pentru a exprima anumite opinii. Avem dreptul de alege conducatorii…dar ajungem sa alegem dupa principiul “raului cel mai mare” Pare mai mult o iluzie a libertatii.

Alexis de Tocqueville mai spunea ca democratia este un “produs inevitabil al istoriei” – ca democratia trebuie invatata pentru ca ea nu este o stare impusa pentru vecie si ca o pandesc nenumarate primejdii (lipsa libertatilor cetatenesti, partid unic, cenzura, xenofobia, rasism, anti-semitism, nerespectarea drepturilor minoritatilor, etc). Marele avantaj al democratiei e acela de a putea comite erori reparabile. Legile, ca si liderii politici pot fi schimbati in mod pasnic, fara a recurge la violente revolutionare, ce ar afecta stabilitatea societatii.
Si mai atentiona ca una din primejdiile cele mai mari care pandesc democratia este “tirania majoritatii”. Aceasta se poate manifesta prin diverse forme..una din formele sale subtile fiind opinia publica. M-am intrebat de ce in cazul alegerilor..majoritatea voturilor sunt atrase de 2 sau trei candidati care sunt mai mediatizati, sustinuti de partide si considerati de opinia publica ca posibili castigatori. De ce procentul celorlalti este asa de mic, pentru ca o diferenta mare intre calitatile lor nu se observa. Influenta opiniei publice este foarte mare...iar voturile unora se indreapta spre cei considerati cu sanse mai mari de castig...iar altii poate nici nu se mai obosesc sa voteze. Opinia publica in acest caz e exprimata prin mass-media si sondaje de opinie. Ma interb daca oamenii n-ar stii care este ierarhia candidatilor sau preferintele marii majoritati...iar candidatii ar avea mijloace egale de propaganda electorala, care ar fi rezultatul voturilor...cat de diferite ar fi procentele. Opinia majoritatii poate corespunde interesului celor mai multi, dar poate fi si manipulata prin diverse mijloace.

Asadar...sa pastram democratia care am castigat-o acum 20 de ani...si sa o pazim de orice tiranie...a unui om, a majoritatii sau a unei minoritati...sa ne implicam, sa ne asumam responsabilitati..iar toate disputele si conflictele sa aiba loc doar pentru a aduce ceva mai bun.

2 comentarii:

  1. 20 de ani...greu de crezut ...

    Un videoclip penetrant dacă mi se permite să spun astfel.

    Zile pline de iubire alături de cei dragi!

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc Geanina...zile frumoase si tie, tot cu multa iubire :)!

    RăspundețiȘtergere

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails